Українські синхроністки не зможуть тренуватися у Харкові після блискучого результату на Євро-2022

21.08.2022 17:15   -

Через постійні ракетні обстріли міста-героя Харкова з боку рф збірній України з синхронного плавання, яка повністю складається з харківських синхроністок, доведеться змінити тренувальну базу. Про це в ефірі одного з національних каналів розповів міністр молоді та спорту, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт, повідомляє Харьковские известия.

Керівник профільного міністерства привітав спортсменок і тренерський штаб на чолі зі Світланою Саідовою з блискучим результатом  на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Римі, де харків’янки вибороли 8 золотих медалей.

«Ми вже спілкувалися зі Світланою Борисівною, говорили про плани на майбутнє та де готуватися дівчатам далі. Кістяк усієї збірної з Харкова, Світлана Саідова теж з Харкова. Вони завжди працювали в харківському басейні «Локомотив». Однак, через обстріли в подальшому ми поки бачимо підготовку збірної або в Києві, або за кордоном», — повідомив Міністр.


Також Вадим Гутцайт відзначив нещодавні успіхи й інших українських спортсменів: Михайла Романчука — «золото» на чемпіонаті Європи на дистанції 1500 м вільним стилем, Людмили Лузан — два «золота» на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное, а також срібло у каное-двійці з Анастасією Четверіковою. «Бронзу» у каное-четвірці здобули й чоловіки (Віталій Вергелес, Андрій Рибачок, Юрій Вандюк, Тарас Міщук). На чемпіонаті світу з академічного веслування наша жіноча парна четвірка здобула «бронзу» (Катерина Дудченко, Наталія Довгодько, Дарина Верхогляд, Євгенія Довгодько), медалі на юніорському Чемпіонаті Європі з важкої атлетики та багато інших спортивних перемог лише за останні тижні.

«Дуже багато медалей, я щиро дякую всім спортсменам і тренерам. У такий складний час вони борються ще запекліше, доводячи усьому світу, що Україна найсильніша. А ми, хто працює на них — міністерство, всі співробітники, я як міністр — робимо все, щоби вони готувалися, були усім забезпечені, гідно представляли нашу країну на всіх світових першостях», — наголосив Вадим Гутцайт.

Він також додав, що перемогами на спортивному фронті спортсмени завдячують Збройним силам України та підіймають бойовий дух усіх українців та наших захисників.

Відзначимо, що в Римі на чемпіонаті Європи з водних видів спорту харківські синхроністки виграли змагання у восьми фіналах. Підопічні заслужених тренерів України Світлани Саідової, Олесі Зайцевої та Валерії Меженіної були кращі в технічних та довільних програмах у соло, серед дуетів та груп, а також в комбінації та хайлаті. По шість золотих нагород в українській збірній здобули Марта Федіна та сестри Владислава і Марина Олексіїви. В групових вправах, комбінації та хайлайті разом з ними на вищу сходинку п’єдесталу також піднімалися Олеся Дерев’янченко, Вероніка Гришко, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко.

Спортсмени рф та білорусі участі у чемпіонаті Європи з водних видів спорту, звичайно ж, не брали через тотальній міжнародний спортивний бан та ізоляцію із-за кривавої війни, яку їх країни розв’язали на території України. Все логічно, адже не треба шастати по чужим землям у якості агресора та окупанта!

Також нагадаємо, що зараз ще одна провідна харківська синхроністка, дворазова призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу та Європи Анастасія Савчук проводить благодійний Аукціон на підтримку харківських волонтерів, що зараз опікуються більше ніж тисячу тварин у Харкові.