На Великодні свята харків’янам рекомендують не відвідувати міські кладовища

26.04.2024 12:42   -

На Великодні свята, в тому числі і на поминальний тиждень мешканців Харкова просять утримуватись від відвідування кладовищ та не створювати натовпи, адже наголошують – там можуть знаходитись залишки вибухонебезпечних предметів, які зашкодять життю та здоров’ю людей. Так от, на території 14-го кладовища в Індустріальному районі, площею більше 70 га є ділянки, куди взагалі нікого не пускають через небезпеку.

СЕРГІЙ ПІЖЕНКО НАЧАЛЬНИК КОНТРОЛЬНО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ КП «РИТУАЛ» ХМР
14-те кладовище відкрите для відвідування, але ж у нас на одному із кварталів обмежений доступ у з’язку з тим, що у березні 2024 року був сюди приліт невідомого предмету, який пошкодив намогільні споруди площею 300 квадратних метрів – ми огородили цю територію і рекомендуємо сюди не заходити у зв’язку з вибухонебезпечними предметами, які можуть тут залишатись. Там може бути все, що завгодно. Тобто воно небезпечне длю людей. які сюди приходять і які тут можуть знаходитись.

Тож, аби убезпечити харків’ян представники КП просять не наражати себе на небезпеку, особливо у святкові дні.

СЕРГІЙ ПІЖЕНКО НАЧАЛЬНИК КОНТРОЛЬНО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ КП «РИТУАЛ» ХМР
Відповідно до порядку, тобто, ми зачинені будемо в Пасху – 5 травня. У зв’язку з тим, що кожен день є повітряні тривоги, є прильоти по місту Харкову і у зв’язку з тим, що тут можуть знаходитись велика кількість людей – ми рекомендуємо просто не відвідувати це кладовище в пасхальні та поминальні дні задля безпеки мешканців Харкова.

Такі рекомендації для харків’ян, наголошують комунальники, стосуються усіх 17 кладовищ Харкова, в тому числі і ще кількох поховальних ділянок, які підпорядковані цим кладовищам. Деякі з них, нагадують у КП, взагалі закриті для відвідування вже кілька років.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

СЕРГІЙ ПІЖЕНКО НАЧАЛЬНИК КОНТРОЛЬНО-ЕКМПЛУАТАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ КП «РИТУАЛ» ХМР
На трьох кладовищах підпорядкованих комунальному підприємтву «Ритуал» відвідування кладовищ заборонено – це 13-те кладовище, це 15-те кладовище, це 17-те кладовище. Також заборонено відвідування польського меморіалу жертвам політичних репресій та тоталізаризму – воно теж закрито для відвідування. Всі інші кладовища відкриті для відвідування, а для поховання відкрито 18-те кладовище.

Зачиняють кладовища і через те, що їх території потрапляли у зону бойових дії, а у весняний період може статися так, що вибухові пристрої просто будуть непомітні поміж трави.

СЕРГІЙ ПІЖЕНКО НАЧАЛЬНИК КОНТРОЛЬНО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ КП «РИТУАЛ» ХМР
На 15-му, на 17-му кладовищі на їх території були активні бойові дії під час 22-го, 23-го року. 13-те кладовище – там були прильоти і там можуть теж знаходитись залишки вибухонебезпечних предметів. На Польському меморіалі, який знаходиться у П’ятихатках – там теж були бойові активні дії і там теж знаходили нерозірвавшиеся вибухонебезпечні предмети.

При цьому на території кладовищ, наголошує спеціаліст, регулярно знаходяться працівники, які слідкують за належним станом ділянок.

СЕРГІЙ ПІЖЕНКО НАЧАЛЬНИК КОНТРОЛЬНО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ВІДДІЛУ КП «РИТУАЛ» ХМР
Комунальники працюють, комунальники підтримують благоустрій – вивозиться сміття, коситься трава, завозиться туди пісок. Все робиться для того, щоб кладовища знаходились в доброму стані і працівники там працюють.

Втім, незважаючи на це, наголошує представник профільного КП, жителів Харкова просять бути максимально обережними та уважними.

ОСТАННІ НОВИНИ