В Україні очікують значне падіння економіки: на скільки і що буде далі? (відео)

21.08.2022 17:02   -

Через тривалі бойові дії на досить великій території України економіка держави поступово падає. Підприємці, особливо, які працювали на прифронтовій зоні втратили бізнес. Тож зараз профільне міністерство розробляє шляхи стимулювання економічної активності серед українців. Більш детально – у сюжеті Харьковских известий.

Через тривалу війну в Україні економіка держави до кінці 2022-го може впасти на 35-40%. Такі прогнози дає Мінекономіки. При цьому очільниця відомства наголошує – працюють над стимулюванням економічної активності у державі. Таких шляхів є два: сприяння діяльності вже працюючих підприємств та розширення можливостей для працівників експортоорієнтованих підприємств.

ЮЛІЯ СВИРИДЕНКО МІНІСТР ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
По нашим підрахункам, по тим макропрогнозам, які робить міністрерство економіки згортання економіки до кінця року може бути на рівні 35-40%. Якщо ми кажемо про ті шляхи, які треба робити, які ми робимо: перше – це шляхи для того, щоб ті підприємства, які вже працювали, які мають штати і мають ринки збуту, які змогли перелаштуватися за останні шість місяців – сприяти тому, щоб вони надалі активно працювали.

Для того, щоб підтримати бізнес в Україні урядом запроваджується ряд змін: створення нових програм та модифікація вже існуючих.

ЮЛІЯ СВИРИДЕНКО МІНІСТР ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Ми розробляємо зараз зміни до програми 5-7-9 для того, щоб ті підприємства, які зараз знаходяться наприклад у прифронтових областях і активи яких були зруйновані – мали можливість взяти кредит і відновитися. Другий запит бізнесу великий, щодо можливості бізнесу експортоорієнтованого – мати можливість виїжджати за кордон. І ми сьогодні на Кабміні прийняли рішення про те, що з першого вересня бізнес який сплачує офіційно заробітну плату, який не має заборгованості по податкам і зборам перед бюджетом, у якого середня зарплата не менше 20 тис гривень, 10% штатної чисельності, але не більше 10 людей – будуть мати таку змогу виїжджати терміном до семи днів за заявкою роботодавця і все це буде відбуватися на порталі «Дія».

Основний акцент уряд робить на підтримку експорту української продукції, адже вважають, що це дає позитивний економічний ефект для України. Так от, тільки за липень держава експортувала 3 мільйони тон сільськогосподарської продукції в цілому. А у серпні – вже більше 2-х мільйонів тон.

ТАРАС ВИСОЦЬКИЙ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
По-перше – це мінімум плюс 250-300 млн доларів валютної виручки тільки за місяць. Це знову ж ми повертаємось до золотовалютних резервів. Стабільності курсу гривні, інфляційних факторів. По-друге – це фактично підтягує ціни.

Також в Україні триває і приватизація державного майна іншими компаніями. Так у цьому році Фонд державного майна готує до аукціонів 23 активи спиртової галузі та 3 комбінати хлібопродуктів. Продавати будуть ті потужності, що розміщені у безпечних регіонах країни.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
Приватизація зазначених об’єктів, перш за все, сприятиме вирішенню питання продовольчої безпеки. У приватній власності вони можуть стати майданчиками для переробки та зберігання зерна, їхнє поновлення роботи також дозволить зберегти і створити робочі місця. Переважна більшість з них на сьогодні не працюють, але наявні інфраструктура, обладнання, виробничі потужності та складські приміщення дозволять відновити роботу у найкоротші терміни.

Так от, наприклад, виставлять на приватизацію Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів та два спиртових заводи у Київському регіоні.

Столичні підприємства, кажуть у Фонді державного майна мають велику площу та широкі потужності, але не є стратегічними для держави, в тому числі і через маленький штат працівників та не спроможність себе забезпечити. Тож оголошення торгів у Фонді держмайна прогнозують на середину вересня – на початку жовтня. Аукціони проводитимуть за прискореними процедурами на базі платформи Prozorro. На приватизацію, запевняють, виставлятимуть державне майно, яке не входить до переліку об’єктів критичної інфраструктури і не використовується в оборонному секторі.