Тариф на воду. Чому їхнє підвищення неминуче?

23.03.2023 09:03   -

З квітня цього року урядовці планують підвищення тарифів на воду у два етапи. Чому наразі галузь не має коштів на модернізацію і відновлення? І як різняться тарифи в Україні і Європі?

Теперішні тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення діють з 1 січня 2022 року.

ДМИТРО НОВИЦЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ АСОЦІАЦІЇ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
Слід нагадати, на що та в якому розмірі йдуть кошти українських водоканалів. Левова частка (приблизно 30%) – це витрати на закупівлю електроенергії, вартість якої сьогодні наблизилася до європейської. Ціни на обладнання, матеріали, реагенти також близькі до європейських, оскільки більшість зазначених позицій не виробляються в Україні та закуповуються за кордоном. Податки пропорційні і впливають на картину витрат. Лише заробітна плата працівників наших водоканалів відповідає українським реаліям.

При цьому в Україні середній тариф у перерахунку на євро – €0,6 за 1 м3 , а мінімальний тариф європейського водоканалу становить близько €3 за 1 м3, кажуть експерти.

ДМИТРО НОВИЦЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ АСОЦІАЦІЇ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
Отже: різниця €2,4 за кубометр води – це і є сума недофінансування українських водоканалів саме за напрямом розвитку та поновлення основних фондів, а також для гідної оплати праці. Якщо помножити кількість поданої води протягом року, легко розрахувати суму недоотриманих коштів у розвиток підприємств.

У зонах активних бойових дій, де водоканали зіткнулися з руйнуваннями виробничих об’єктів та мереж, ситуація стала катастрофічною . 
Однак є проблеми, які торкнулися водоканалів по всій території країни, навіть там, де є відносно спокійним. 

АСОЦІАЦІЯ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
Через безпрецедентний від’їзд споживачів обсяги реалізації води знизилися, падіння досягали 50% . Зрозуміло, що через це доходи водоканалів зменшилися, а збитки стрімко зросли. Постійно дорожчає електроенергія, витрати на яку у структурі тарифу перевищують 25-30%. Через порушення логістичних ланцюжків у 4 рази подорожчали реагенти, які доводиться купувати переважно за кордоном.

Страждають водоканали і через обстріл об’єктів енергопостачання.  Засоби необхідні для забезпечення додаткових джерел живлення та ремонту обобладнання.

АСОЦІАЦІЯ “УКРВОДОКАНАЛЕКОЛОГІЯ”
Потужну підтримку підприємства галузі одержують від міжнародних організацій. Асоціація “Укрводоканалекологія” тісно співпрацює з ЮНІСЕФ, Міжнародним комітетом червоного хреста, Міжнародною організацією міграції. Міжнародні донори не лише надають реагенти, обладнання та матеріали, а й фінансують проекти відновлення водопостачання у містах.

 Водоканали повинні покривати свої базові потреби, а це можливо лише за умови встановлення економічно обґрунтованого тарифу або компенсації різниці між незмінним тарифом і витратами. Вирішити питання покриття поточних витрат може лише держава.

ОСТАННІ НОВИНИ