Перейменування шкіл Харкова. На якій стадії «декомунізація» в місті (відео)

15.02.2023 18:28   -

У Харкові триває робота щодо декомунізації шкіл. Мова про ті навчальні заклади освіти, що носять імена осіб радянського періоду, або назви пов’язані з комунізмом. Робота дуже кропітка, кажуть в профільному департаменті. Поки все на стадії опрацювання.

ВАЛЕРІЙ ШЕПЕЛЬ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ
У нас 17 закладів, які мають ті чи інші імена. Звичайно треба підходити до цього дуже диференційовано з огляду на те, що саме законодавство не містить чіткого переліку до перейменувань. Є рекомендації Інституту національної пам’яті в якому окреслено чому, які прізвища і за що, за які такі діяння вони попадають під чинність цього закону. На жаль в законі не прописано, що ця особа чи інша підпадає під чинність цього закону. Це якби лишень відсил до цього переліку. Із 17 у нас є декілька осіб, які умовно кажучи можуть підпадати під закон, званого в народі «закон про декомунізацію». Із них два заклади, так звані дивізійні заклади,імені Харківських дивізій, які під час другої світової діяли на території Харківщини і виганяли нацистів з міста Харкова.

Щоб згодом не виникало суперечок, дискусій чи громадського обурення, всі пропозиції щодо «декомунізації» навчальних закладів спеціалісти оприлюднять муніципалітету. Лише після остаточне рішення ухвалюватимуть депутати Харківської міської ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Щодо увічнення героїв війни, спеціалісти вважають за правильне, вшанувати їх пам’ять у меморіальних дошках, табличках, стендах та музейних комплексах у школах, де навчалися воїни. І наводять аргументи, чому саме такий спосіб буде оптимальним .

ВАЛЕРІЙ ШЕПЕЛЬ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ
Наша позиція полягає в тому, щоб взагалі уникнути цих моментів в плані присвоєння імен і покінчити з цією імперською та радянською традицією присвоєння імен закладам освіти. Зараз є багато запитів від громадськості в тому числі, на увічнення пам’яті полеглих уже на цьому етапі російсько-української війни. У нас серед колишніх випускників за відомими на даний етап даними уже загинуло 143 особи. Із 89 закладів освіти. Це випускники минулих років. І зрозуміло, що ті запити теж надходять від громадськості, які пропонують перейменувати той чи інший заклад освіти, який закінчував загиблий випускник-герой України, який утримував оцю агресію з перших днів війни. І, на жаль, ми не можемо присвоїти імена абсолютно всіх цих героїв нашим закладам освіти. Є заклади, в яких загинуло 2-3. Приміром у 126-й школі взагалі уже 5 випускників уже загинуло спочатку військової агресії. Тому зрозуміло, що вивіряти, хто більший герой, хто менший герой, це буде неетично по відношенню до пам’яті загиблих людей.

Робота з увічнення у Харкові вже триває. Так в 11-й школі встановили меморіальну дошку на честь Данила Дідіка, 15-річного громадського активіста, який став жертвою теракту під час Маршу єдності в Харкові в лютому 2015 року.

ОСТАННІ НОВИНИ