Напередодні дня робітника сільського господарства – аграрії підбили підсумки року

14.11.2012 18:57   -
Автор:

Посівну озимих завершено, звітують аграрії області. Засіяно близько півмільйона гектарів, майже усі пагінці в задовільному стані. Далі, перезимувати б, щоб весною не пересівати, однак це вже залежить від погодних умов. Адже сАме посУха минулої осені позначилась на врожаї зернових, він менший, але, зазначають фахівці, вцілому підсумок позитивний. На сьогодні вже намолочено два мільйона 700 тисяч тонн. 90% пшениці віднесено до категорії "продовольчої", такого результату, кажуть, не булО давно. Закінчено також вже збір соняшника, сої та овочів. Продовжується прибирання цукрового буряку. В облдержадміністрації сподіваються, що через впровадження виробниками сучасних агротехнологій, які дозволяють знизити собівартість сільгосппродукції, ціни вдасться утримувати на попередньому ріні.    

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації

-Порядка 114 тысяч тонн сахара – это даст полностью обеспечить потребности Харьковской области. Также закончена уборка овощей порядка 688 тысяч тонн, убрано картофеля больше миллиона, что также пкрывает потребности Харьковской области. На сегодняшний день опасений никаких нет. Я думаю цены останутся стабильными.

Не змінною найближчим часом залишиться і ціна соціальних сортів хліба , зазначив Віталій Панов. Втім, не виключає, що здорожчення пшениці в цьому році в порівнянні з минулим, може вплинути на вартість хлібобулочних виробів.  Однак чиновники обіцяють стримувати підвищення їх ціни.  

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації

-Сейчас наши хлебоперерабатывающие предприятия заключили договора с Аграрным фондом о получение муки по цене ниже рыночной. это даёт им возможность держать те цены на социальные сорта хлеба. Я уверен, что доконца года они не повысятся. Как будет в следующем году, поживём увидим.

Вцілому, констатує Віталій Панов, підсумки року – позитивні. Для підтримки сільгоспвиробників було запроваджено ряд державних програм, як-то часткове повернення вартості закуплених ними племінних телиць та корів, здешевлення кредитів на виробничі потреби, та виплата дотацій на утримання телят. А наступного року в планах програма з часткового відшкодування вартості проведених робіт з будівництва і реконструкції тваринницьких ферм.

Анжела Сушко, Сергій Перець, Харьковские Известия.