Харків’яни зможуть грітися дров’яними печами. У пунктах обігріву встановлюватимуть українські груби (відео)

21.11.2022 19:38   -

Тепер, коли заходиш у підвал однієї з міських гімназій, – одразу відчуваєш нетиповий для навчального закладу запах, – дух української хатини. Адже у підвалі, де зараз розміщений пункт обігріву, встановили дров’яну пічку. Директор гімназії Олександра Зуб згадує: коли дізналася, що тут з’явиться цей предмет із минулого – навіть розгубилася.

ОЛЕКСАНДРА ЗУБ ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Думаю: «Боже! Та вони ж будуть бити фундамент!» Кажу: «Та ви ж мені зруйнуєте школу!». Це було у п’ятницю. Приходжу в понеділок, а в мене вже димар. Я кажу: «А, як це так могло?». А вони акуратненько, зробили маленьку дірочку, все тут вивели, зробили все, як треба. Ніхто нічого не бив. Подивіться, навіть стіни не перефарбовували, все як було, так і залишилося.

Коли піч була зібрана, а персонал навчився її топити – зрозуміли, що це було все ж правильним рішенням.

ОЛЕКСАНДРА ЗУБ ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Тому що піч вийшла якісна. Зараз, ви бачите, тепло, воно йде по коридору, чутно кругом. І висока температура – 24 градуси, 22, на виході навіть – 18.

А от мер Ігор Терехов пояснює: такий спосіб обігріву наразі неабиякий ефективний. Адже дров’яні пічки не залежать від електроенергії чи газу. Вони надійні та ефективні. Тож у подальшому – з’являтимуться й в інших пунктах обігріву такого типу.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Это позволит людям согреваться, приготовить пищу на этой печке. Она эффективная очень, у моей бабушки тоже была такая печка. Эта печка, знаете, уже веками оправдала себя. Всего мы будем делать порядка 200 пунктов обогрева. Люди будут знать об этом, будет интерактивная карта, где будет показано, где находится тот или иной пункт обогрева. Кроме того, на подъездах будут объявления, где находятся ближайшие пункты обогрева.

Також у пунктах обігріву люди матимуть змогу підзарядити гаджети. У випадку відключення електроенергії це вдасться зробити завдяки встановленим генераторам. Крім того, харків’яни зможуть випити у пунктах гарячі напої або перекусити. А от працівники діляться: більш за все хотіли б, аби містяни все ж зимували у своїх теплих домівках, із родиною та під мирним небом. А у гімназії – як і раніше були діти.

ОЛЕКСАНДРА ЗУБ ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Тому що школа без дітей – це просто, як акваріум без риб. Це дуже важко. Переможемо! Мусимо перемогти, навіть питань немає! Заради того варто жити. І не треба жаліти, що ту стіну проб’ють і дірка буде. Головне, щоб тут було тепло, щоб тут було затишно, щоб тут сміялися діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пункт обігріву в Харкові: як він виглядає (відео)

Харківські тепловики виготовляють буржуйки для пунктів обігріву (відео)

У Харкові готуються розгорнути пункти обігріву та надавати гарячі обіди для населення (відео)