«Місто героїв – Харків». Пам’ятну медаль за мужність отримав Харків (відео)

21.11.2022 21:19   -

Він одним з перших прийняв удар ворога. Його нещадно бомбили. Він чи не щодня здригався від вибухів. Його дуже ранили. Але він зміг. Не скорився, встояв і продовжує жити задля майбутнього, щоб відродитися як фенікс. За майже 9 місяців Харків дихає і надихає.

І в День Гідності та Свободи голова Національного банку України – з візитом у Харкові, щоб передати символічну медаль, присвячену Харкову. І вперше за більш ніж 270 днів церемонія не в підвалах, метро чи бомбосховищах, а просто неба, у самому серці міста, поруч з розбомбленими рашистами пам’ятками та будівлями, зруйнованими російськими військами.

АНДРІЙ ПИШНИЙ ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
Для мене величезна честь сьогодні бути саме в День Гідності та Свободи саме в Харкові. Бути разом з містом, яке стало одним із символів. І гідності, і свободи. Харків став для усієї України щитом. З перших годин війни ви взяли на себе один з найбільш жорстоких ударів і тримаєте його до нині. Тож абсолютно природньо і з повагою до міста і до харків’ян, сьогодні Національний банк саме в Харкові презентує пам’ятну медаль « Харків місто героїв». Не маю жодних сумнівів, що Харків вистоїть. Сила Харкова – в харків’янах. А сила харків’ян в гідності і свободі. Тому сьогодні ми саме там, де повинні бути. І я хочу віддати вам належне і сказати дякую. За ці 9 місяців за вашу гідність і за ваше прагнення до свободи і за вашу здатність боротися.

На пам’ятній медалі викарбувані символічні і водночас дуже потужні для сьогодення слова Ліни Костенко. І саме вони як ніщо інше описує характер Харкова.

АНДРІЙ ПИШНИЙ ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
“Чи справді вірив я у перемогу? В такій тяжкій нерівній боротьбі. Так, вірив я. Найперше вірив Богу. І вірив людям, людям і собі”. Ці слова Ліни Костенко викарбувані на медалі, яка зображає Харків до війни і Харків, який зазнав удару. Не маю жодних сумнівів! Все відбудуєте. Все відбудуємо і все знову заквітне. Бо Харків – місто героїв. Це ваша медаль.

Міський голова подякував всім харків’янам за незламну силу волі, завдяки якій місто з перших днів війни справляється з викликами. Незважаючи ні на що, і всупереч всьому.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я вдячний вам, Андрію Григоровичу. Вдячний всім харків’янам. І ще раз хочу наголосити, місто Харків – місто героїв. Місто Харків – місто героїв.
З самого початку війни харків’яни відстоювали і відстоюють Харків. Відстоюють Україну. Я дуже вдячний усім харків’янам, усім нашим героям: вчителям, лікарям, робітникам наших комунальних служб, волонтерам. Усім-усім , які зараз як єдина дружня харківська родина, яка відстоює свій рідний Харків. І відстоює усю Україну.

Окрім Харкова пам’ятні медалі із серії, присвяченої містам героїв, Нацбанк планує присвятити й іншим українським містам. Першу вже отримав Херсон, другу – Харків. Третя буде вручена Маріуполю. Усі медалі виготовлені із нейзильберу, тиражем — до 100 тисяч одиниць кожна . Їх українці зможуть придбати у банках-дистриб’юторів Національного банку.