Кабмин намерен утвердить страховую цену газа на весь отопительный сезон

22.11.2019 14:48   -
Автор:
Газова лотерея. Кабінет міністрів України має намір затвердити страхову ціну на природний газ в розмірі близько 7000 тисяч гривень за тисячу кубометрів з першого січня 2020 року. Про таку ініціативу заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.
 
Олексій Оржель міністр енергетики та захисту довкілля України
 
Є важливий фактор, над яким працює Кабмін, з першого січня людям буде запропонована страхова ціна на газ, вони зможуть вибрати її до кінця опалювального сезону. Вона буде менше ціни на газ першого кварталу 2019 роки – 8550 гривень за тисячу кубометрів. Більш того, вона буде зафіксована до кінця опалювального сезону.
 
Разом з тим, зазначає міністр – у час пропозиції страхової ціни у споживача буде можливість від неї відмовитись. Стартова ціна – 7000 гривень за тисячу кубометрів. Відмова від такої ціни, зможе як позитивно, так і негативно відбитися на гаманцях українців. Оскільки гарантувати і передбачити вартість блакитного палива на наступний рік ніхто поки не може, пояснює Олексій Оржель.
 
Олексій Оржель міністр енергетики та захисту довкілля України
 
Якщо в плюс, і, дійсно, буде зупинка транзиту, і будуть деякі коливання на ринку газу, – то споживач виграє. А якщо, наприклад, ми підпишемо транзитний договір, це буде фактором значної стабілізації ринку, у нас і в Європі в підземних сховищах газу значні обсяги газу і фактор того, що транзит газу не припинився, швидше за все, зіграє на те, що ціна на газ знизиться. І тоді ті споживачі, які застраховані і будуть перебувати на таких договорах, вони не виграють від цієї ситуації.
 
Та якщо ж з першого січня 2020 року ціна на блакитне паливо значно підвищиться, українці, які погодилися на страхову вартість, будуть платити 7000 гривень, навіть у разі, коли ціни на газ будуть вище.