Пенсионный возраст для женщин планируют пересмотреть

22.11.2019 14:51   -
Автор:
Пенсійний вік для жінок планують переглянути. У Верховній раді зареєстрували відповідний законопроект, ухвалення якого може дозволити жінкам до 2022 року виходити на заслужений відпочинок в 55 років, при умові якщо загальний стаж роботи сягає 30 років. Проте є одне "але". Працювати після виходу на пенсію буде заборонено. Це один із ключових моментів законопроекту. Та все ж автори ініціативи певні, ухвалення їхньої пропозиції дозволить багатьом жінкам вийти на пенсію раніше. Адже ще з 2011 року вік виходу на відпочинок почали поступово збільшувати і в самому процесі з"явилася прив"язка не лише к даті народження, а й даті звільнення з місця роботи, пояснують нардепи.     
 
Верховна Рада України 
 
На практиці це виходить так. Дві жінки народилися в один день, скажімо – 30 грудня 1959 року і мають понад 30 років страхового стажу. Одна з них продовжує працювати, а інша не працює вже тривалий час. Відповідно до ст. 26 Закону «новий» пенсійний вік у них виповниться після досягнення 58 років 6 місяців, тобто 1 липня 2018 року. Та жінка, котра не працює має право виходу на пенсію у віці 55 років, а саме 31 грудня 2014 року. А та жінка, яка продовжуватиме працювати і сплачувати страхвнески до Пенсійного фонду України, у разі її звільнення з роботи після 1 січня 2015 року зможе вийти на пенсію тільки 1 липня 2018 року, тобто на 3 роки 6 місяців пізніше від іншої жінки, яка народилась з нею в один день, але звільнилась з роботи до 31 грудня 2014 року. Виникає запитання: «Чому право на пенсію повинно залежати від того, в який день особа звільнилася з роботи?»
 
Тобто в 2019 році деякі жінкі виходять на пенсію в 59 років, якщо ж законопроект ухвалять, в них буде можливіть зробити це в 55 років. Та відповідна ініціатива не нова. На сайті Верховної ради вона з"явилася ще в 2014 році. І її навіть вже ухвалювала Верховна Рада попереднього скликання, але чинності законопроект так і не набув, його ветував колишній Президент. Чи набере необхідну кількість голосів зараз – не відомо. Бо мотивацію цього законопроекту можуть не зрозуміти в МФВ. Через те, що в країнах Європи виходять на заслужений відпочинок в 65 років. А от в Італії, Ісландії та Норвегії – в 67.
 
Верховна Рада України
 
МВФ навряд чи погодиться надати Уряду України чергові кредити у разі повного скасування так званої пенсійної реформи, на прийнятті якої якраз й МВФ постійно наполягав, тому необхідно внести лише незначні зміни до пункту  7-2 Розділу XV Прикінцевих положень Закону і вилучити з тексту цього пункту такі слова: «До 1 січня 2015 року».
 
Нещодавно законопроект вже розглядали в новій Верховній раді, після чого – були надані пропозиції Президента. Коли його повторно винесуть на голосування – поки не відомо.