Українські дзюдоїсти вимушені бойкотувати чемпіонат світу, який цього тижня розпочнеться в Катарі

01.05.2023 11:28   -
Українські дзюдоїсти вимушені бойкотувати чемпіонат світу
Фото: Федерація дзюдо України

Причина бойкоту – допуск на планетарний турнір російських та білоруських атлетів, які будуть виступати на цьогорічному ЧС у статусі нейтральних спортсменів. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Чемпіонат світу з дзюдо пройде в столиці Катару – Досі з 7 по 14 травня. Крім нагород та титулів на ЧС-2023 будуть також розіграні залікові очки в олімпійський рейтинг, за яким буде відбуватися подальший відбір на літні Олімпійські ігри наступного року.

Збірна України з дзюдо цілеспрямовано готувалася до головного турніру цього сезону, а на минулому тижні був оголошений остаточний склад команди, яка мала вирушити до столиці Катару. У списку було 14 спортсменів – 8 чоловіків та 6 жінок.

Однак в останній день (!) подачі заявок на участь у ЧС-2023 (29 квітня) Міжнародна федерація дзюдо (IJF) оприлюднила рішення про допуск російських та білоруських спортсменів до своїх змагань. В той же день на сайті IJF з’явилася спочатку заявка російської команди, а згодом і білоруської (загалом 20 спортсменів). Причому Міжнародна федерація дзюдо навіть не провела перевірку цих спортсменів, серед яких низка представників спортивних клубів силових структур та армії рф. І це при тому, що в оновлених рекомендаціях Міжнародного олімпійського комітету було вказано, що атлетів з контрактами зі збройними силами росії чи білорусі до змагань не мають допускати.

Виходячи з цього та згідно з Наказом Міністерства молоді та спорту України, який забороняє українським спортсменам виступати на змаганнях, до яких допущені атлети з країн-агресорів, збірна України з дзюдо вимушена знятися з цьогорічного чемпіонату світу.

Про такий крок першим повідомив головний тренер української команди з дзюдо Віталій Дуброва, який наголосив, що українська збірна до останнього сподівалась що у Міжнародній федерації дзюдо «переможе здоровий глузд, але перемогли російські рублі…». Також він зазначив, що українські дзюдоїсти, звичайно, розчаровані рішенням IJF, а залікові бали в олімпійський рейтинг збірна України тепер сподівається здобути на міжнародних змаганнях Гран-прі Австрії наприкінці травня, за умови, що там не будуть виступати спортсмени з країн-агресорів.

Свою думку висловили й українські дзюдоїсти, які мали виступати на ЧС-2023, що стартує найближчої неділі. Зокрема дворазова чемпіонка світу, чемпіонка Європи та бронзова призерка Олімпійських ігор Дар’я Білодід написала у своїх соцмережах, що позиція Міжнародної федерації дзюдо не витримує ніякої критики.

«Я вважаю, що допускати до міжнародних змагань воєннослужбовців країни терориста, які кожен день вбивають українців, це недопустимо. Це зовсім не про спортивні цінності. Це низько», – зазначила титулована українська дзюдоїстка.

Ще один український спортсмен Богдан Ядов, який також мав виступати у Катарі, написав в своєму Інстаграмі, що чемпіонат світу завжди був його мрією, і ця мрія була досить близько. Проте допуск спортсменів з країн-агресорів порушив усі плани.

«IJF допустила спортсменів з росії та білорусі. Не буду писати про справедливість, я давно зрозумів, що її немає, але чому в останній день? Коли я три місяці віддавав всі сили і готувався до здійснення своєї мрії, як можна проявляти таку неповагу до наших дзюдоїстів? Чи може ви (IJF) злякалися реакції світу, тоді це ще більш обурливо», – написав Ядов.

Відзначимо, що планетарний турнір в Катарі стане першим чемпіонатом світу, який українські спортсмени вимушені бойкотувати після оприлюднення наказу Міністерства молоді та спорту України про заборону виступів на міжнародних змаганнях, на яких також планується виступ спортсменів з рф та білорусі.

Також раніше ми повідомляли, що ще до відповідного наказу, про аналогічний бойкот заявила українська національна збірна з боксу.

ОСТАННІ НОВИНИ