Це бойкот! Збірна України та ще дев’ять країн світу не поїдуть на чемпіонати світу з боксу

23.02.2023 10:31   -
Збірна України та ще 9 країн світу бойкотують чемпіонати світу з боксу
Фото: Федерація боксу України

Національна збірна України з боксу, у складі якої традиційно виступають й харків’яни, не буде брати участь у чемпіонатах світу серед жінок та чоловіків у 2023 році. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Про наміри бойкотувати планетарні турніри оголосив віце-президент федерації боксу України Олег Ільченко. Причина бойкоту — допуск до цих змагань російських та білоруських спортсменів та ще й з правом виступати під їх прапорами. Відповідне рішення Міжнародна боксерська асоціація (IBA) ухвалила ще в жовтні 2022 року, коли зняла заборону на участь в змаганнях представників з цих країн. Окрім спортсменів, до змагань під егідою IBA допускатимуть і російських та білоруських офіційних осіб, зокрема суддів.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

З початку повномасштабної війни в Україні рада директорів IBA ввела санкції проти російських та білоруських спортсменів, які полягали в недопуску представників країн-агресорок до змагань. В той же час президентом Міжнародної боксерської асоціації залишається росіянин Умар Крємльов, який восени минулого року таки «продавив» скандальне рішення про повернення боксерів з рф та білорусі до топових змагань під егідою IBA.

«Відповідь наша чітка: наші спортсмени та представники федерації боксу України не виступають там, де будуть виступати представники країн-агресорів – це росія та білорусь», – заявив зокрема Олег Ільченко у своєму коментарі для «Суспільне Спорт». Також віце-президент України відзначив, що українська збірна повинна бойкотувати й Олімпіаду-2024, якщо там будуть виступати спортсмени з росії чи білорусі.

До речі, трохи раніше рішення бойкотувати жіночій та чоловічій чемпіонати світу з боксу через допуск на них росіян та білорусів висловили ще дев’ять національних федерацій з цього виду спорту – США, Канади, Швейцарії, Польщі, Нідерландів, Великої Британії, Ірландії, Чехії та Швеції.

Чемпіонат світу з боксу серед жінок пройде вже наступного місяця в індійському Нью-Делі (15-31 березня), а ЧС-2023 з боксу серед чоловіків буде приймати столиця Узбекистану – Ташкент з 1 по 14 травня.

Також нагадаємо, що наприкінці січня цього року про рішення повернути спортсменів з рф та білорусі на світові спортивні арени, хоч і за певних умов, оголосив й Міжнародний Олімпійський комітет. Це рішення отримало гучну критику в адресу МОК, як в Україні, так і в багатьох країнах ЄС. Зокрема, раніше ми повідомляли, що із закликом не допускати атлетів з рф та білорусі до міжнародних змагань зверталися також Президент України Володимир Зеленський, депутати Верховної Ради України та Європарламенту.

ОСТАННІ НОВИНИ