Вступив в силу Наказ Міністерства спорту про заборону українським спортсменам виступати на турнірах, де присутні атлети з рф та білорусі

14.04.2023 10:35   -
Вступив в силу Наказ Міністерства спорту про заборону виступати на турнірах, де присутні атлети з рф та білорусі

Відповідний документ вчора був опублікований на сайті Міністерства молоді та спорту України. Обмеження на участь у змаганнях стосуються усіх представників національних збірних України – з олімпійських, неолімпійським та паралімпійських видів спорту. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Нагадаємо, що раніше рішення про не допуск українських спортсменів на міжнародні змагання, де будуть виступати представники країн-агресорів, прийняв Кабінет Міністрів Україні. Саме для виконання цього рішення Міністерство молоді та спорту й підготувало відповідний Наказ. У його тексті вказано п’ять пунктів, які стосуються заборони на участь українським збірним змагатися на турнірах разом з представниками росії та білорусі, а саме:

  • Заборона офіційним делегаціям національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з рф та/або республіки білорусь.
  • Департаментам олімпійського спорту, фізичної культури та неолімпійських видів спорту, а також «Інваспорту» забезпечити відкликання з відряджень офіційних делегацій у разі участі на турнірах, де змагаються російські та білоруські спортсмени.
  • У разі виявлення фактів, зазначених у пункті 2 цього наказу, особам, яків відповідають за відрядження відповідних офіційних делегацій, забезпечити повернення учасників цих офіційних делегацій на територію України або у місця, звідки їх було відряджено.
  • Рекомендувати всеукраїнським спортивним федераціям здійснювати моніторинг можливої участі спортсменів з росії та/або республіки білорусь у міжнародних спортивних змаганнях та своєчасно інформувати Мінмолодьспорт у разі виявлення таких фактів.
  • Керівникам самостійних структурних підрозділів Мінмолодьспорту, до повноважень яких віднесено координацію розвитку відповідного виду спорту: постійно здійснювати моніторинг участі представників всеукраїнських спортивних федерацій зі статусом національної, у тому числі спортсменів, які представляють ці федерації, у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь російські та білоруські спортсмени; у разі виявлення фактів,зазначених в абзаці другому цього пункту, подавати у встановленому порядку відповідні документи до Комісії для надання спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу.

До речі, сам Наказ підписав не Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, а його заступник Матвій Бідний.

Слід також відзначити, що дії Уряду і Міністерства молоді та спорту спорту України в цьому питанні викликали неоднозначну реакцію серед української спортивної спільноти. Багато, хто вважає, що це рішення, в першу чергу, може зашкодити розвитку українського спорту. Зокрема таку думку раніше висловлювала й багаторічна лідерка українського жіночого тенісу, екс-третя ракетка світу, почесна мешканка Харкова Еліна Світоліна.

Також нагадаємо, що така позиція українського Кабміну та спортивного міністерства – це відповідь на оновлені рекомендації МОК щодо участі в міжнародних змаганнях спортсменів з росії та білорусі. Адже згідно з нещодавнім рішенням Виконкому МОК, міжнародним федераціям рекомендовано повертати атлетів з рф та білорусі у нейтральному статусі хоч і за певних умов.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.