«Наші військові так би ніколи не зробили». Еліна Світоліна не згодна з позицією НОК України

15.03.2023 10:08   -
Еліна Світоліна не згодна з позицією НОК України - Спорт Україна
Фото: Інстаграм Еліни Світоліної

Найбільш титулована тенісистка в історії України, почесна мешканка Харкова Еліна Світоліна, вважає, що теніс, як вид спорту в Україні може закінчитися, якщо дотримуватися нинішніх рекомендацій Національного Олімпійського комітету. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня українські федерації з олімпійських видів спорту та НОК України підписали спільну заяву до Міжнародного олімпійського комітету щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Якщо ж атлетів з країн-агресорів таки було допущено до топових турнірів, то голова НОК України, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт рекомендує нашим спортсменам бойкотувати такі змагання, зніматися і не виступати на них. Наприклад, зараз спортсмени з рф та білорусі під нейтральним прапором виступають на міжнародних тенісних турнірах, їм також дозволили виступати у велоспорті, фехтуванні і боксі, допуск росіян та білорусів до своїх турнірів розглядають і деякі інші міжнародні федерації.

Що ж робити у цій ситуації українським спортсменам? Еліна Світоліна вважає, що знятися з турніру через росіян чи білорусів – не вихід. Про це вона заявила у своєму розширеному коментарі тенісному порталу «Великий теніс України».
Зокрема екс-третя ракетка світу підкреслила, що це дуже складне питання і вона сподівається, що будь-які подальші рішення будуть виваженими і не нашкодять українському спорту та нашій державі загалом: всередині країни та на міжнародній спортивній арені.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

«Я спробую прокоментувати й роз’яснити на прикладі тенісу та дам власну оцінку того, що обговорюють упродовж останнього тижня. Уже більш як рік триває повномасштабна війна. Та, на жаль, наші українські інституції не змогли переконати міжнародні асоціації та тенісну спільноту прибрати російських і білоруських спортсменів із туру. До речі, я кажу і про НОК, і про Мінспорту, і про ФТУ. Це не змогли зробити і ми, тенісисти, хоча впродовж цього часу неодноразово порушували й порушуємо це питання на різних рівнях. Єдине, чого нам вдалося досягнути, – це санкція із білим прапором. Тож маємо і далі працювати разом і зробити все, щоб не допускати цих спортсменів до виступів на міжнародних змаганнях і особливо на Олімпіаді», – сказала Еліна Світоліна.

Далі вона розповіла своє бачення, щодо рекомендації НОК України українським спортсменам «не брати участь у змаганнях, до яких будуть допущені російські та/або білоруські атлети».

«Що це означає де-факто? Це означає, що кар’єра всіх українських професійних тенісистів – і дорослих, і юніорів – має завершитися. Бо якщо ми не можемо брати участь у турі, де грають країни під білими прапорами, нам ніде грати. Це кінець. Отже, теніс треба викреслити як вид спорту. Припустимо, ще якісь міжнародні федерації ухвалюють рішення і допускаюсь цих спортсменів до змагань. Наскільки мені відомо, зараз вони виступають під нейтральним прапором у тенісі, велогонках, а минулого тижня їх уже допустили до фехтування. Немає гарантії, що завтра їх не допустять до інших видів спорту.

Що робити Україні із забороною на виступи для наших спортсменів? Продовжувати забороняти? Забирати «зброю» у наших спортсменів? Запитайте спортсменів із інших видів спорту. Яким буде їхнє ставлення і рішення, якщо вони опиняться у ситуації, у якій сьогодні опинилися всі українські тенісисти? Уявімо, що ми бойкотуємо і знімаємося із турнірів. Далі що? Ми пішли, вони залишилися і продовжують перемагати для своїх країн. А ми – ні, бо ми пішли. Наші військові так би ніколи не зробили. Вони ведуть боротьбу за кожен сантиметр нашої землі, за кожне слово, за можливість підняти український прапор на звільненій Харківщині чи Донеччині», – сказала також Світоліна.

Крім того, багаторічна лідерка українського та світового жіночого тенісу розповіла, що для неї тенісний корт – це її фронт. Саме там вона завжди підіймає український прапор, там говорить про війну, про те, що росія – це країна-терорист. Саме на корті привертає увагу всього світу, бо має там голос і силу. Також Еліна розповіла, що, звичайно, непросто виходити на корт, коли проти тебе грає спортсмен із країни-агресора і ти не знаєш – він за вбивство українців чи проти? Але українські тенісисти не бояться виходити на корт проти суперників з рф та білорусі. Адже вони виходять, щоби битися й перемагати. Заради України та тих спортсменів, які загинули у війні…

«Підсумовуючи, хочу сказати, що я негативно ставлюся до заборон. Хочеться, щоб ми шукали smart-рішення навіть під час війни. Бо ми – нове покоління. Бо це війна старого та нового. Бо ми боремося за демократію і право говорити. Має бути повне розуміння того, як працює конкретний спорт, пошук рішень та зрозуміла стратегія, яка не тільки допоможе виграти сьогодні, але й стане запорукою майбутнього розвитку. За моїми оцінками, війна вже відкинула український спорт на 10 років назад. Спортивні досягнення – це та частина української ДНК, яку знають у світі. І мені як українці та як тенісистці дуже болить, щоб невиваженими або поспішними рішеннями ми не зламали цей переможний код. Слава Україні!», – підсумувала свій коментар Еліна Світоліна.

Також нагадаємо, що минулого місяця відома українська тенісистка провела в Україні майстер-клас для українських дітей та підлітків з 19 регіонів країни.

ОСТАННІ НОВИНИ