Допуск росіян та білорусів до Олімпійських ігор поки не розглядається, але…

30.03.2023 13:46   -
Допуск росіян та білорусів до Олімпійських ігор

Міжнародний олімпійський комітет наразі не прийняв остаточне рішення щодо участі спортсменів з рф та білорусі в наступних літніх Олімпійських іграх 2024 року, проте рекомендує допускати представників країн-агресорів до інших міжнародних змагань у нейтральному статусі. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Рішення рекомендувати міжнародним федераціям допустити російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань у нейтральному статусі було прийняте на цьому тижні на засіданні Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Президент МОК Томас Бах відзначив, що атлетам з рф та білорусі дозволено змагатися, однак за дотримання певних умов. А саме: спортсмени з росії та білорусі мають змагатися лише як нейтральні атлети; в командних видах спорту збірні з цих країн не можуть змагатися; атлети та персонал, які активно підтримують війну, не можуть змагатися; спортсмени, які мають контракт з російською та білоруською арміями, а також Нацгвардіями, не можуть змагатися; нейтральні атлети, яким дозволено змагатися, мають відповідати усім вимогам, зокрема антидопінгових правил; санкції проти росії та білорусі як держав мають залишатися у силі, в тому числі, заборона на проведення міжнародних змагань на території цих країн, а також заборона національної символіки рф та білорусі на міжнародних змаганнях.

Водночас, Томас Бах підкреслив, що питання участі спортсменів з росії та білорусі на Олімпійських іграх поки не розглядалося.

«Виконком МОК підтвердив, що нові рекомендації не стосуються участі спортсменів та допоміжного персоналу з російським або білоруським паспортом в Олімпійських іграх. МОК прийме це рішення у відповідний момент, на власний розсуд та без прив’язки до результатів попередніх олімпійських кваліфікаційних змагань», – йдеться у заяві Міжнародного олімпійського комітету.

В Україні та багатьох країнах світу нові рекомендації МОК допускати російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань очікувано визвало гучну критику.

Зокрема Міністр молоді та спорту України, президент НОК України, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт зазначив, що спортивне міністерство та Національний Олімпійський комітет продовжують працювати, аби міжнародні федерації, які ще розглядають питання допуску росіян та білорусів, не змінювали свою позицію.

«Також докладемо спільних зусиль, аби жоден z-патріот не потрапив на міжнародні спортивні арени. Дякуємо ЗСУ за можливість жити і працювати! Дякуємо спортсменам, дипломатам, парламентарям, українській діаспорі, іноземним партнерам, спортивним юристам та однодумцям, усім, хто допомагає тримати наш спільний спортивний фронт! Разом ми сильніші!», – написав Вадим Гутцайт у своїх соцмережах.

Також нагадаємо, що Міжнародна федерація хокею (IIHF), незважаючи на рекомендації МОК, вирішила продовжити відсторонення росії та білорусі від усіх своїх змагань і в новому спортивному сезоні.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.