Міжнародна федерація фехтування змінить правила щодо рукостискань після скандального поєдинку на чемпіонаті світі між українкою та росіянкою

31.07.2023 09:59   -
Міжнародна федерація фехтування змінить правила щодо рукостискань
фото: Getty Images

Традиційне рукостискання спортсменів на міжнародних змаганнях з фехтування буде замінено на дистанційне вітання. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Нагадаємо, що цьогорічний чемпіонат світу з фехтування, який минулого уїк-енду завершився в італійському Мілані, відзначився гучним скандалом. В стартовому колі індивідуального турніру шаблісток титулована українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка та неодноразова переможниця чемпіонатів світу і Європи Ольга Харлан перемогла «нейтральну» російську спортсменку Анну Смірнову з розгромним рахунком – 15:7.

Після яскравого поєдинку Харлан відмовилася тиснути руку суперниці з країни-агресорки. Через це росіянка подала протест, посилаючись на регламент змагань, згідно якого спортсмени повинні після завершення зустрічі потиснути один одному руки. Надалі була майже годинна нарада суддів та організаторів ЧС-2023, після якої українську шаблістку таки було вирішено дискваліфікувати і вона не змогла продовжити змагання в особистому турнірі…

Як зазначила сама Харлан, у відеозвернені, яке вона виклала того ж дня у своїх соцмережах, її вчинок був від усього серця і вона ні про що не шкодує.

«Те, що відбулося, створює дуже багато запитань, але й, водночас, дуже багато відповідей. Ми зрозуміли, що та країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, наші сім’ї також тероризує й спорт. Що відбулося сьогодні – це те, що й мало відбутися. Я не хотіла тиснути руку цій спортсменці та діяла своїм серцем. Коли я почула про те, що мене хочуть зняти зі змагань, дискваліфікувати, дати мені чорну картку – звісно, це мене вбило. Вбило настільки, що я кричала від болю. Але потім я почала оживати, тому що ви. Ваші месаджі, сторіз, підтримка – підтримка кожного. А особливо підтримка від наших бійців, що нас захищають. Коли я чую це, що я мотивую їх, що цей вчинок їх замотивував – це неможливо передати. Дякую кожному з вас, кожному бійцю, що нас захищає», – підкреслила багаторічна лідерка українського жіночого фехтування на шаблях.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Рішення зняти Ольгу Харлан зі змагань за відмову потиснути руку росіянці викликало справжнє обурення міжнародної спортивної спільноти і вболівальників. Під шаленим натиском критики Міжнародна федерація фехтування (FIE) вже наступного дня призупинила дискваліфікацію Ольги Харлан, яка надалі змогла взяти участь на нинішньому планетарному турнірі у командних змаганнях (посіла четверте місце разом з партнерками по жіночій національній збірній Аліною Комащук, Юлією Бакастовою та Оленою Кравацькою). А ще Ольга Харлан отримала автоматичну кваліфікацію від Міжнародного олімпійського комітету на Олімпіаду-2024.

Крім того, Міжнародна федерація фехтування таки змінить правила щодо рукостискань спортсменів на тлі останнього гучного скандалу. За повідомленням італійських ЗМІ «традиційне рукостискання після поєдинку буде замінено на дистанційне вітання, яке дозволить українським фехтувальникам не наближатися до російських спортсменів, навіть якщо вони будуть виступати як нейтральні атлети».

Отже саме вчинок титулованої української спортсменки змінить багаторічні правила FIE, та головне, що Харлан своїми діями на спортивній доріжці змогла вкотре привернути увагу всього світу до кривавої війни в Україні, яку розв’язала росія.

Нагадаємо, що українським спортсменам наприкінці минулого тижня дозволили виступати на міжнародних змаганнях, до яких допущені росіяни чи білоруси.

Також раніше ми повідомляли, що Жіноча тенісна асоціація підтримала рішення українських тенісисток не тиснути руки суперницям з росії та білорусі. А стало це після матчу Вімблдонського турніру, в якому почесна мешканка Харкова, титулована українська тенісистка Еліна Світоліна перемогла білоруську спортсменку Вікторію Азарєнко.

ОСТАННІ НОВИНИ