У Бучі відбувся дебютний юнацький турнір, організований Фондом Еліни Світоліної (ФОТО)

09.08.2023 10:19   -
Тенісний турнір у Бучі, організований Фондом Еліни Світоліної
Фото: Фонд Еліни Світоліної

У першому відбірному турнірі тенісних всеукраїнських змагань «Svitolina & Stakhovskyi Tennis Tour by Nova Post» виступали юнаки та дівчата з багатьох міст України, в тому числі й з Харкова. Головна мета турніру – підтримати юних талановитих спортсменів під час війни з російськими агресорами. Про це повідомляє спортивна редакція Інфосіті.

Ці юнацькі змагання, які було започатковано цього року, мають стати найбільш масштабними для юних тенісистів в Україні. Їх буде проводити Благодійний фонд титулованої української тенісистки, почесної мешканки Харкова Еліни Світоліної за безпосередньої участю самої Еліни, а також багаторічного лідера українського чоловічого тенісу Сергія Стаховського та підтримки партнерів проекту.

Загалом формат змагань передбачає проведення чотирьох відбіркових турнірів і заключного турніру Finals. Першій відбірний турнір на протязі шести днів проходив у Бучі Київської області, місті – про яке через жахливі військові злочини російської армії знають у всьому світі. Як зазначали організатори місце проведення стартового відбірного турніру було обрано не випадково, адже вони прагнули продемонструвати, «що українці вміють боротися, труднощі та біль не зупиняють їх, а роблять ще сильнішими. Отже – вони обов’язково перемагатимуть!».

У дебютних змаганнях за нагороди та рейтингові бали змагалися 32 юнаки та 32 дівчини віком від 11 до 14 років. Заявок на участь, безумовно, було набагато більше. Остаточний відбір проводився з урахуванням міжнародного та національного рейтингу юних українських тенісистів, а також їх виступів на національних та міжнародних турнірах впродовж останніх двох років.

Зазначимо, що участь для українських дітей у серії турнірів від Еліни Світоліної та Сергія Стаховського є безкоштовною. До того ж Фонд Еліни Світоліної компенсує гравцям основної сітки кожного з 4 відбіркових турнірів проживання у розмірі 500 гривень за добу, починаючи з першого ігрового дня. Також юні учасники під час турнірів забезпечені харчуванням, напоями та фруктами.

Тенісний турнір у Бучі, організований Фондом Еліни Світоліної

Серед учасників першого відбірного турніру були й четверо юних харківських тенісистів – Богдан Клименко, Гліб Фільчаков, Мирон Скакун та Аліна Девлікамова. Кращий результат з них показав Фільчаков, який подолав два раунди та зупинився у чвертьфіналі.

Переможцями турніру у Бучі стали киянка Дар’я Білик та Микола Грабар зі Львова. Також відзначимо, що під час перших відбіркових змагань до дітей завітали титуловані українські тенісисти Андрій Медведєв та Сергій Стаховський, які провели разом з ними чимало часу.


Другий відбірковий турнір «Svitolina & Stakhovskyi Tennis Tour by Nova Post» відбудеться у Рівному вже наступного тижня – з 14 по 19 серпня.

Відзначимо, що за результатами усіх чотирьох відбіркових етапів вісім найкращих хлопців і дівчат отримають змогу взяти участь у заключному турнірі, де і буде виявлено остаточних переможців, які отримають грантову підтримку в розмірі $20 000 (ця сума буде розподілена між учасниками), подальший супровід від Фонду Еліни Світоліної та наставництво від кращих тенісистів України – Еліни Світоліної та Сергія Стаховського.

Нагадаємо, що цього року Еліна Світоліна та Сергій Стаховський разом також проводили в Україні майстер-клас для юних українських тенісистів.

Також нещодавно Еліна Світоліна розповіла, що через війну в Україні суттєво постраждав весь український спорт, а юні спортсмени не мають дитинства.