Еліна Світоліна: «Наш спорт відкинутий як мінімум на 10 років у минуле»

03.07.2023 09:52   -
Еліна Світоліна: «Наш спорт відкинутий як мінімум на 10 років у минуле»
Фото: Інстаграм Е. Світоліної

Почесна громадянка Харкова, титулована українська тенісистка Еліна Світоліна сьогодні розпочне свій виступ на знаменитому Вімблдонському турнірі в Лондоні. Напередодні старту екс-третя ракетка світу поспілкувалася з представниками світових ЗМІ, а серед головних тем її прес-конференції, звичайно, була й війна в Україні з російськими загарбниками. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Перш за все Еліна Світоліна подякувала організаторам цього масштабного турніру серії Великого шолому за підтримку українських спортсменів під час війни проти росії. Вона відзначила, що минулого року російські та білоруські спортсмени взагалі були недопущені до Вімблдонського чемпіонату. Цього року через тиск від міжнародних тенісних органів організатори були змушені змінити свій підхід, проте вони продовжують підтримувати українських тенісистів та Україну.

Відзначимо, що організатори Wimbledon-2023 зокрема вирішили направити на допомогу України один фунт стерлінгів з кожного проданого квитка на нинішні змагання. Орієнтовна сума від такої акції повинна скласти понад 500 тисяч фунтів. Також раніше вони заявляли, що покриють усі витрати українських учасників, заявлених на цьогорічний турнір та збирається запросити на один турнірний день тисячу українських біженців, які зараз знаходяться у Великій Британії. Їх забезпечать квитками, транспортом, їжею та напоями.

Під час прес-конференції Світоліна також розповіла, що через війну в Україні суттєво постраждав і весь український спорт, а юні спортсмени не мають дитинства.

«Наш спорт відкинутий як мінімум на 10 років у минуле. Багато спортивної інфраструктури, клубів, як тенісних, так і з інших видів спорту було знищено внаслідок ракетних атак. І це дуже сумно. Коли ситуація нормалізується, зараз важко уявити. У лютому я та Сергій Стаховський проводили дитячий день у Києві. Було дуже багато дітей, які б хотіли грати в теніс. Їм дуже сподобалося грати, для них це було щось казкове, що вони могли вийти з нами на корт. Тому що до цього вони були у напрузі через війну, вони з батьками переживали ці складні часи. Адже для дитини це теж дуже складно, коли батьки не у стовідсотково нормальному моральному стані. Ті діти, які зараз в Україні, не мають дитинства. Вони не можуть нормально насолоджуватися часом. За допомогою свого фонду я намагаюся зробити так, щоб вони бачили попереду світло, продовжували мріяти, продовжували тренуватися. Я справді намагаюся зробити все, що в моїх силах. Це і організація дитячих турнірів, і організація дитячих таборів, щоб вони могли тренуватися і надалі мріяти про теніс та інші види спорту», – зазначила почесна харків’янка.

Крім того Світоліна підкреслила, що разом з іншими провідними українськими тенісистами зокрема Сергієм Стаховським, Мартою Костюк та Лесею Цуренко, буде і надалі використовувати свій публічний статус для привернення уваги світової спільноти, щодо повномасштабної війни з російськими загарбниками та допомогти Україні та українцям.

Нагадаємо, що Еліна Світоліна, яка є амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24, створення якої ініціював Президент України Володимир Зеленський, з початку війни зібрала вже понад 1 млн. доларів на благодійність.

В тому числі, нещодавно ми повідомляли, що Світоліна разом з Цуренко долучилася до відновлення харківського інтернату для сліпих дітей.

Першою суперницею Світоліною на нинішньому Вімблдоні стане одна з найбільш титулованих тенісисток світу та п’ятиразова переможниця цих змагань, 43-річна американка Вінус Вільямс. Матч відбудеться сьогодні ввечері. Для Еліни це буде дев’ятий виступ в основній сітці Вімблдону. Свій найкращий результат вона показала у 2019 році, коли дійшла до півфіналу цих престижних змагань.

Загалом в основній сітці одиночного розряду Wimbledon-2023 зіграють п’ять українок – Світоліна, а також Ангеліна Калініна, Марта Костюк, Леся Цуренко та Катерина Баіндл.

Зазначимо, що Вімблдонський чемпіонат є третім турніром серії Великого шолому після Australian Open та Roland Garros і єдиний, що проводиться на кортах із трав’яним покриттям.

Також нагадаємо, що на першому турнірі Великого шолому цього року – Відкритому чемпіонаті Австралії, зібрали понад 200 тисяч доларів на підтримку України, а участь у благодійних заходах тоді взяв й 98-річний харківській тенісист Леонід Станіславський.

ОСТАННІ НОВИНИ