Удосконалення контролю за трансферним ціноутворенням – основний аспект у наповненні Бюджету

09.11.2018 15:06   -
Автор:
В сучасному світі кожна країна ставить перед собою завдання забезпечити свою фінансову стабільність, і питання оподатковування зараз є не тільки внутрішньою проблемою кожної країни, але й питанням міжнародного значення.
У світовій практиці трансферне ціноутворення, як один з механізмів контролю за ціноутворенням на товари й послуги, реалізовані між пов’язаними юридичними особами в рамках одного бізнесу, спрямовано на запобігання можливих ризиків ухилення від сплати податку на прибуток.
Вимоги Податкового Кодексу України щодо контролю за трансферним ціноутворенням також націлені на вирішення таких проблем.
Для усунення таких ризиків Організація економічного співробітництва та розвитку створила проект BEPS, до якого приєдналася і Україна.
Метою Плану дій BEPS є розробка комплексної, збалансованої та ефективної стратегії боротьби країн із проблемою розмивання бази оподаткування і виведення прибутку з-під оподаткування. Простіше можна сказати, що сплачувати податок на прибуток у повному обсязі підприємства повинні в тій країні, де ведуть бізнес. І ключовим аспектом у цьому є вдосконалення норм трансферного ціноутворення.
Впевнена, що великий бізнес, який сьогодні прагне працювати чесно і прозоро, готовий до таких змін, щоб не знизити конкурентоспроможність на міжнародних ринках. Тому вітчизняні підприємства повинні уважно відслідковувати хід реалізації Плану дій BEPS в Україні.
На Форумі з міжнародного податкового співробітництва BEPS.in.ua., що проходив 1 листопада 2018 року, в. о. заступника Голови Державної фіскальної служби Євген Бамбізов звернув увагу на принципово важливу роль для податкової служби втілення в життя планів дій BEPS.
Більш детально про порушені на форумі питання і в цілому щодо майбутніх змін у правилах міжнародного оподатковування та механізмах контролю можна ознайомитись на офіційному сайті Державної фіскальної служби за посиланням https:// www sfs.gov.ua і на офіційних сторінках в Facebook керівників Офісу великих платників.
Хочу відмітити, що податковий контроль за трансферним ціноутворенням має широкий спектр і починається з аналізу наданих платниками Звітів про контрольовані операції за відповідний рік.
Обов’язок платників декларувати інформацію про всі проведені операції передбачено Податковим Кодексом, що дає можливість контролюючому органу надалі проводити моніторинг ціноутворення таких операцій.
Контролюючий орган починає доперевірочний аналіз повноти декларування контрольованих операцій задовго до граничного терміну подання звітів. На підставі даних інформаційних баз, фінансової та податкової звітності, актів перевірок формуються оперативні дані про перелік підприємств, які повинні подавати звіт. По платниках, які обслуговуються в Харківському управлінні, було визначено 46 таких підприємств.
Надалі за результатами зіставлення оперативних списків платників з фактично поданими звітами проведено аналіз повноти декларування всіх контрольованих операцій і по встановлених розбіжностях відповідно до нормативних вимог направлено запити.
Хоча з дати граничного терміну подання звітів за 2017 рік минуло небагато часу, але робота з виявлення ризиків вже має свої результати.
На початок листопада поточного року три платники вже відреагували на встановлені ризики і як слідство – подання уточнених звітів, у яких додатково відображені проведені контрольовані операції на суму понад 2,9 млрд. грн.
Загальна сума задекларованих контрольованих операцій платниками, які обслуговуються в Харківському управлінні, з урахуванням уточнених звітів становить 36,0 млрд. грн., що на 7 млрд. грн. більше, ніж задекларовані операції за 2016 рік.
Нормами Податкового Кодексу передбачено, що самостійне подання платником уточненого Звіту про контрольовані операції після настання граничного терміну передбачає штрафні санкції у меншому розмірі, ніж за результатами контрольно-перевірочної роботи.
Формування податкової культури є загальним завданням, як державних органів, так і платників, тому підприємства мають можливість ще раз проаналізувати проведені господарські операції, які визнаються контрольованими і не тільки подати уточнюючий звіт, але й у випадку встановлення не відповідності рівня цін на товари, послуги, фінансові операції принципам «витягнутої руки» самостійно відкоригувати ціни та задекларувати зобов’язання щодо сплати податку в декларації з податку на прибуток.