“У Харкова є план, але потрібні чималі кошти”. Ігор Терехов про відбудову зруйнованих шкіл

19.08.2023 11:55   -

Віддавати свою дитину на навчання з однолітками та вчителями у безпечне місце. Чи отримувати знання у форматі онлайн. Ці та інші питання, щодо нового навчального року одні з топових серед батьків харківських учнів. Тож Харківський міський голова Ігор Терехов вирішив безпосередньо віч на віч поспілкуватися з ними аби вирішити це та відповісти на турбуючи запитання. Так було і з батьківською громадою Київського району. Окрім питань навчання у форматі офлайн у підземці багато людей цікавалоа відбудова зруйнованих шкіл у місті.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я хочу сказати так, план є. Є певні можливості, фінансові можливості, но ви повинні розуміти, що у нас є скорочення бюджету. Тому ми залучаємо міжнародних партнерів, ми залучаємо наші дружні стосунки з містами-побратимами, фінансовими установами, тому є певний план. Доречі хочу сказати, що 50% шкіл і навіть більше шкіл сьогодні по Харкову у тому чи іншому ступені руйнації, ви повинні це розуміти. Крім того ми повинні відбудувати житлові будинки, а кошти на це теж потрібні. Бо 150 000 мешканців Харкова сьогодні без даху над головою. А нам їх потрібно повертати додому, крім того інфраструктура. Загальний об’єм руйнації складає насьогодні дуже-дуже приблизно 9,5 мільярдів доларів США, я хочу щоб ви це розуміли. Жодне місто, жодна країна самостійно витратити такі кошти, це повинні бути дуже потужні інвестиції. Тому ми працюємо, працюємо над цим. Я хочу сказати, що я мав перемовини з Нюрнбернгом – вони взяли 2 школи 5 і 173. Відбудовують за власний рахунок. Крім того я мав перемовини з Естонією, щоб вони теж самі збудували нам декілька шкіл. Тому, я розумію, ми будемо тримати певний баланс, бо руйнації є по всьому місту і нам потрібно зробити таким чином, щоб в залежності від кількості дітей, кількості батьків, кількості тих людей, які будуть повертатися ми створили умови, щоб рівноцінно по всім районам міста Харкова були школи. Тому будемо все відбудовувати, але все залежить від коштів сьогодні.

Проте вже зараз місто готове навчати всіх дітей, батьки яких виявили бажання робити це у форматі офлайн. І це буде не тільки початкова школа, а й старші класі, якщо будуть бажаючі.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЮЛІЯ МАТИ УЧЕНИЦІ
Ми дуже задоволені і вдячні, що є контакт, зворотній зв’язок з міською владою, що влада нас чує, що влада відповідає на всі наші питання стосовно освіти наших дітей. Стосовно підготовки дітей до навчального року, що є підручники, що є змога комунікувати із вчителями і адміністрацією школи, із адміністрацією району, із адміністрацією міста. Тому це дуже важливо для нас. Ми ще раз вдячні, і я висловлюю щиру подяку Ігорю Олександровичу за те, що він знаходить час для того, щоб збиратися з батьками та відповідати на всі турбуючі для нас питання.

ІРИНА МАТИ УЧЕНИЦІ
Для мене, як для матері це дуже важливо, тому що з одного боку мене хвилює дуже безпека дитина з іншого рівень освіти, тому що наступного року моя донька повинна скласти іспити в вищий учбовий заклад. І тому, звісно, це мене дуже турбує і тому я вдячна, як мати за те, що ми маємо можливість вибору – чи це буде метро, чи це буде онлайн, чи це буде змішана форма навчання. Тому щиро вдячна Ігорю Олександровичу і міській владі за підтримку в такий нелегкий період нашого життя.

ОЛЬГА МАТИ УЧЕНИЦІ
Дуже важливо спілкування адміністрації міста з батьками, щоб вони чули наші потреби. При живій зустрічі завжди виникнуть ось такі питання, які, як то кажуть, сам собі завжди ставиш. Читаємо ЗМІ, але ось хотілось би все ж таки так. Бо на всі питання ЗМІ нам не відповідають. А ось при живій зустрічі почути всі ці відповіді з перших вуст, це дуже важливо.

ОСТАННІ НОВИНИ