Яким буде курс гривні у найближчі місяці

02.04.2024 13:59   -
Яким буде курс гривні у найближчі місяці

Гривня, яка втрачала в ціні кілька тижнів поспіль, трохи зміцнилася в останніх числах березня. Центр громадського моніторингу та контролю з’ясував, що впливає на курс гривні та чи є ризики обвалу національної валюти.

Відсутність допомоги США та блокування кордону

Затримка із міжнародною допомогою — ключовий фактор, який впливає на курс гривні. Передусім, йдеться про фінансову допомогу від США, адже пакет підтримки, який передбачав виділення близько 8 млрд доларів, досі не схвалили.
Події на фронті — також мають вплив на стан національної валюти. За словами президента інвестиційної групи “Універ” Тараса Козака, свою роль зіграв навіть відступ українських військ з Авдіївки.

“Хтось панікує: що буде з Україною після того, як ЗСУ залишили це місто? І ситуативно попит зростає. Реагуючи на це, Нацбанк підвищує офіційний курс. Потім, за деякий час, коли ситуація заспокоїться, НБУ поведе цю “криву” в інший бік для того, щоб навіть певною мірою “покарати” спекулянтів та панікерів, які зараз розгойдують ситуацію”, — переконаний економіст.

Повзти донизу гривню може змушувати і блокування україно-польського кордону. Адже перекрита межа впливає на експорт з України частини сільськогосподарської продукції, який приносить у бюджет валютну виручку.

“Чергове блокування на кордоні знижує можливості українського експорту та скорочує пропозицію валюти на нашому міжбанку, що, зі свого боку, зменшує статистику валютних торгів”, — пояснює фінансовий аналітик видання “Мінфін” Олексій Козирєв.

Нетипова валюта

На думку Тараса Козака, як на валюту країни, що воює, гривня дуже непогано тримається.

“Інші країни, що воювали й велику частину своїх бюджетів витрачали на війну, змушені були фінансувати її в тому числі й за рахунок грошового друкарського верстата. Якби Україна поводилася таким же чином, то інфляція й девальвація у нас щороку становили б сотні відсотків”, — говорить Козак.

Але Україна пішла іншим шляхом. Лише у 2022 році інфляція була порівняно високою — понад 26%. Приблизно таким же було й знецінення гривні. У 2023 інфляція в Україні знизилася до 5,1%. А цьогоріч за уточненим прогнозом Нацбанку становитиме 8,6%.

Коливання триватимуть

Загалом економісти не виключають, що до кінця року курс національної валюти може сягнути 40-41 грн. Проте впродовж року найімовірніше залишатиметься у межах 39 гривень за долар. Зокрема, у зміцненні позиції національної валюти традиційно відіграє роль посівна кампанія, яка триває по всій країні. Аграріям треба закуповувати техніку, пальне, добрива, засоби захисту рослин. І вони заводять валюту в Україну та продають її.

Також у другій половині березня Україна отримала перший транш від Європейського Союзу у 4,5 млрд євро в рамках перехідного фінансування, передбаченого програмою Ukraine Facility. Крім того, до держбюджету надійшов третій транш фінансової підтримки в межах програми розширеного фінансування EFF від Міжнародного валютного фонду у 880 мільйонів доларів. Все це сприятиме стабілізації національної валюти. Та все ж певна турбулентність зберігатиметься доти, доки США остаточно не визначиться з наданням фінансової допомоги Україні.

Козак, в свою чергу пояснює: незначні коливання чи навіть послаблення гривні — абсолютно нормальні.

“Все робиться для того, аби на цьому ринку було менше можливостей спекулювати. Такого, як іноді бувало — “купи долари і сиди на них — обов’язково виграєш”, — нині немає. Якщо спрощено, Нацбанк запропонував таку стратегію для українців, банків, компаній: інвестуйте в дохідні гривневі інструменти і матимете прибуток у доларах. Регулятор ніби каже: більше, ніж 15% річних (це рівень дохідності ОВДП і депозитних сертифікатів НБУ), не буде”, — вважає економіст.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ