У Харківському ботанічному саду квітують рослини, що названі на честь давньогрецького бога (відео)

29.04.2024 19:25   -

Вони вважаються символом багатства, щедрості та великого кохання. Ці квіти виглядають яскраво, пишно та велично і не вимагають ретельного догляду. Є екземпляри, які ростуть більше ніж півстоліття. Багато людей впевнені, що аромат квітки цієї рослини здатний знімати головний біль, полегшувати напади астми і усувати сильну депресію. З цією думкою важко не погодитися. Бо вони неймовірні. У Харківському ботанічному саду квітують півонії деревоподібні.

ОЛЕКСАНДР АЛЬОХІН ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З НАУКОВОЇ РОБОТИ БОТАНІЧНОГО САДУ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. В.КАРАЗІНА
На сьогоднішній день півоній існує майже 40 видів різноманітних. І їх можна розподілити на трав’янисті півонії, які на зиму відмирають і деревоподібні півонії, чи напів деревоподібні. Взагалі назва півонії, paeónia латинською, була дана на честь грецького бога Пеаон, який лікував богів на Олімпу під час їх боротьби за владу. Так от серед півоній є багато лікарських рослин, є, навіть, півонія лікарська, так називається. В нашій колекції дуже багато півоній. Трав’янистих майже 180 видів, вони будуть квітувати дещо пізніше, а деревоподібних майже 80. З яких є півонії групи ІТО-гібриди, які ознаки придбали від схрещування трав’янистих півоній та деревоподібних. Їх майже 20 і залишок це сорти півонії деревоподібної. У нас є сорти китайської, японської селекції і є скажімо так європейської – це американські та європейські сорти.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОЛЕКСАНДР АЛЬОХІН ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З НАУКОВОЇ РОБОТИ БОТАНІЧНОГО САДУ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. В.КАРАЗІНА
З кожним роком кущі стають більшими і квіток на них з’являється ще більше. Блакитного кольору немає, а взагалі білі, рожеві, жовті. Є навіть двох кольорів на одній квітці. Такий сорт китайський «Сестри Кіао», на одному кущі є квітки рожевого кольору, є бордового кольору. Є квітки де половина рожевий, а половина бордового. Вони можуть бути 2, максимум 2,5 метри і вони досить довго можуть рости на одному місці. Є в Китаї взагалі культ півонії. І там є кущі 500 років, а є «патріархи» до 800 років. Звісно, він не такий пишний, як молоді рослини але взагалі вони досить довго живуть на одному місці. Ми запрошуємо усіх, хто бажає особисто, на власні очі побачити ці чудові рослини. Для цього треба звернутися до Ботанічного саду, телефони на сайті Ботанічного саду і записати на екскурсію. Прийти та побачити ці чудові рослини.

ОСТАННІ НОВИНИ