Запасы воды в Краснопавловском водохранилище пополняются

03.08.2012 17:49   -
Автор:

Олена Завгородня ,журналіст:

-Щороку з Краснопавлівського водосховища набирають 60 мільйонів кубів води. Цього об*єму вистачає, аби забезпечити питною водою не лише третину Харкова, а ще і Лозову, Первомайськ, ще деякі селища області.

Та ще місяць тому цілодобове водопостачання цих населених пунктів було під загрозою. Бо ресурс Краснопавлівки не поповнювали протягом двох років. Тому вода, що брали звідси для споживачів, стала більш жорсткою.

Віктор Кітанін, директор Департаменту комунального господарства:

-Для того, чтобы снизить жёсткость воды, много химреагентов нужно было применять, это дополнительные затраты ложились на бюджет, на плечи харьковчан.

Аби знизити жорсткість води та не допустити висихання Краснопавлівки, це джерело треба систематично підживлювати ресурсом з Дніпра. Та цей процес – досить затратний, місцевий гаманець не здатен надати необхідної суми. Керівники міста та області звернулися до Президента України. Державні керманичі не залишилися осторонь. На початку липня з резервного фонду виділили тридцять чотири мільйони гривень. І на Харківщині відразу приступили до їх освоєння. На повну потужність запустили у роботу перепадну греблю. Вона за допомогою спецнасосів перекачує воду з Дніпра до Краснопавлівки. Зараз гребля працює цілодобово.

Павло Вовк, начальник Краснопавлівської ділянки управління каналу "Дніпр-Донбас":

-На сегодня в дневное время работает 1 насосный агрегат. Т.е. вы видите, 20 кубов воды в секунду попадает в водохранилище. В ночное время работает 2-3 насосных агрегата. На сегодня мы уже закачали 100 милионов кубов воды в водохранилище.

Завдяки такій перекачці вдалося підняти рівень води у Краснопавлівці на чотири метри. Та процес триватиме ще декілька тижнів. У планах добрати ще двадцять мільйонів кубів води.

Павло Вовк начальник Краснопавлівської ділянки управління каналу "Дніпр-Донбас"

-Закачка эта, проведённый водообмен позволит 2 года, может и больше, – Харьков будет пить отличную питьевую воду.

Відмінну і більш м*яку, додають фахівці. Вже зараз жорсткість води знизилася на п*ятдесят відсотків. По завершенню робіт цей показник зменшиться ще на двадцять процентів. Городяни відчують зміни вже найближчим часом, коли під час кіп*ячіння буде на посуді залишатися менше накипи.

Олена Завгородня ,Євген Шинкаренко, Харьковские Известия.