Программа удешевления ипотеки

03.08.2012 17:48   -
Автор:

Ніяких черг на придбання житла та доступна ціна за квадратний метр. В місті- п"ять тисяч гривень, в області- чотири двісті. Кредит надається тільки у гривні під шістнадцять відсотків річних. З яких позичальник сплачує лише три, решту- держава. Придбати житло за програмою здешевлення іпотеки охочих виявилось багато. У країні- майже десять тисяч людей, на Харківщині- майже двісті п"ятдесят. І вже більше десятка сімей на Слобожанщині отримали кредити на суму трохи більше двох з половиною мільйонів гривень.

Віра Ладоненко, заступник начальника управління НБУ в Харківській області:

-За рахунок кредитних коштів може бути отримана житлова площа в розмірі сорок квадратних метрів, на одну чи на сім"ю, яка має дітей. І на кожну дитину ще додатково вісімнадцять квадратних метрів, але загалом не більше семидесяти восьми метрів квадратних.

Кредит надається терміном на п"ятнадцять років. Обов"язковий внесок- двадцять відсотків від вартості житла. Але він може бути і зменшеним, якщо додається застава. На Харківщині у цій програмі участь приймають сім забудовників, дві банківські установи. Але їхня кількість також постійно зростає.

Віра Ладоненко, заступник начальника управління НБУ в Харківській області:

-Сьогодні ті житлові будинки, які пропонуються для придбання за рахунок кредитних коштів, шістнадцять об"єктів. Вони розташовані в Харкові, в місті Лозова, селище міського типу Дергачі, і Пісочин.

Забудовник при цьому може пропонувати житло, якщо воно виготовлено не менше, ніж на шістдесят відсотків. Загалом же на Харківщину з державного бюджету за програмою здешевшення іпотеки, що ініційована Президентом України, виділено шістдесят два мільйони гривень. Цих коштів вистачить аби видати кредити трьом тисячам сімей.

Євгенія Кутнова, Ігор Луханін.Харьковские Известия.