Видеофиксация правонарушений и система штрафных баллов. Чем еще порадуют новые ПДД?

14.11.2015 17:19   -
Автор:

Поліція замінила міліцію, а нові правила дорожнього руху прийшли на зміну старим. У редакції ПДР дві тисячі п’ятнадцятого року, кажуть автомобілісти,  на українців очікує багато нового.

Олег Федоренков засновник союзу автоклубів Харкова

Убрали вилку штрафов. То есть, есть четкая цифра, сумма, нарушил – пожалуйста, оплати. Не надо ждать настроения милиционера, хорошее – значит нижнюю планку, плохое – значит верхнюю планку.

При цьому, зазначає Олег Федоренков, взагалі уникнути покарання буде значно складніше. Адже фіксувати правопорушення відтепер будуть не тільки співробітники відповідних структур, а і автоматична відеотехніка.

Олег Федоренков засновник союзу автоклубів Харкова

Это хорошо. Это, в определенной степени, добавит неотвратимости наказанию. То есть, прибору безразлично кто за рулем. Слесарь завода или же прокурор. Робот сфотографировал, компьютер выдал квитанцию, человек оплатил.  Все.

Відеофіксатор навіть надає таку собі знижку: якщо оплатити штраф за порушення протягом п’яти днів, достатньо віддати лише половину. І це – не єдине послаблення для водіїв у нових правилах. Вводиться система штрафних балів.  На рік кожен водій отримує сто п’ятдесят балів, кожне порушення – мінус п’ятдесят. Коли бали закінчаться – штраф. Таким чином можна розрахуватись за "нетяжкі" порушення, як то проїзд на червоне світло, підвищення швидкості та виїзд на зустрічну смугу.

Ще одне цікаве нововведення – відтепер зупинити транспортний засіб поліцейський може тільки за фактом правопорушення. Просто перевіряти документи правоохоронці більше не мають право.  

Євген водій

Некоторые проблемы просто искореннились. Бессмысленные остановки непонятно почему, бессмысленные какие-то проверки. То есть, положительные эмоции.

Якщо ж автівку таки зупинять через порушення правил, штраф можна буде оплатити просто на місці, через термінал. При цьому, поліцейські можуть не складати адмінпротокол про порушення, а мають право одразу винести постанову про стягнення штрафу чи про інше покарання. Це нововведення, кажуть водії, фактично скасовує презумпцію невинуватості.

Олег Федоренков засновник союзу автоклубів Харкова

Ежели это автоматически зафиксировано прибором, тогда да, двух мнений быть не может. Нарушил – получи наказание. Ежели это на человеческий взгляд, то человеку свойственно ошибаться, будь он водителем, либо полицейским, либо милиционером. И мне, как водителю, не дают право на какую-то попытку апелляции.

Оскаржити постанову інспектора поліції водій може лише в суді, притому не безкоштовно, вартість судового збору  – п'ятсот п'ятдесят гривень. Тож не дивно, що багато хто з харківських водіїв до цієї зміни в законодавстві поставився з недовірою.

Костянтин водій

Человеческий фактор надо было убрать вот и все. Если уберут, порядка будет больше.

Та більшість містян з остаточною думкою про нові правила ще не визначилась, дехто ж взагалі тільки планує з ними ознайомитись.

Ігор водій

Слышал, что вчера вроде, да? Но еще не знаю о чем там.