В Харьковском военном госпитале отремонтировали Клинику отоларингологии и офтальмологии

28.11.2015 12:55   -
Автор:

За час проведення АТО через Харківський військовий шпиталь пройшли близько 13 тисяч хворих та поранених українських солдат. Значна частина з різними травмами органів зору та дихання. Серед них і боєць 92-ї механізованої бригади Кирило Ананьєв.

Кирило Ананьєв учасник АТО

Больше года назад получил травму носа. Был сломан. Нарушена была функция дыхательная. Со временем оно давало осложнения, вирусные, инфекционные, простудные заболевания цеплялись быстрее. А в зоне АТО, сами понимаете, блиндажи, окопы, сырость.

Операції дихальних шляхів – ювелірна робота, розповідають лікарі. Тож без надсучасних апаратів нікуди. У Клініці отоларингології та офтальмології, що працює при шпиталі, таке устаткування нещодавно з"явилося. Його придбали за кошти від держави та волонтерів. Вистачило і на обладнання для оглядового кабінету офтальмолога. Якщо раніше тут лише могли обстежити пацієнта і підібрати йому окуляри, то зараз спектр послуг значно ширший.

Федір Рудківський начальник офтальмологічного відділення Клініки отоларингології та офтальмології

Все, в принципе, что есть в мире, применяется у нас в клинике. Сфера тримитр – это для определения полей зрения, щелевая лампа, на которой мы производим биомикроскопию переднего отрезка глаза, позволяет увидить повреждения. Можно поставить все предварительные диагнозы, которые нас интересуют. Так же здесь проводим обследование остроты зрения.

Нове обладнання з"явилося і в операційній відділення офтальмології. Завдяки йому за 5 хвилин можна позбавати пацієнта і від катаракти, і витягнути з ока осколок снаряду.

Олександр Морозов лікар-офтальмолог

У нас есть самый современный микроскоп. У нас есть полностью все оборудование для работы на переднем отделе глаза. Так же мы выполняем все пластические операции, особенно это важно для ребят, которые идут из зоны АТО. У них часто случаются разрывы века, повреждения пластика.

Окрім сучасного устаткування в клініці нарешті з"явився і косметичний ремонт в коридорах та палатах.

Олексій Фураєв начальник Клініки отоларингології та офтальмології

Улучшены условия пребывания – это 2-х и 3-х местные палаты, а не 5-ти и 8-ми местные. Почти в каждой палате есть санузел отдельный.

Тепер у відділенні отоларингології та офтальмології військового шпиталю є навіть вільні місця. Тому хворих та поранених не перенаправлюять до інших медзакладів, а лікують до повного одужання. Єдине, чого не вистачає, – яскравих фарб, які так необхідні для реабілітації та швидкого одужання пацієнтів. Тож лікарі сподіваються на допомогу від небайдужих. Чекають в гості молодих художників зі своїми роботами. Їхні полотна обіцяють розмістити на щойно пофарбованих стінах коридорів та палат.