В Харькове прошла национальная выставка собак

27.08.2012 22:00   -
Автор:

Їх пестять та підгодовують солодощами, щоб були слухняними і носять на руках. Чотирилапі вухаті та хвостаті для власників не просто друзі, а кохані діти. Тож Олексій зі своїм сибірським хаски носиться як з немовлям, а Михайло свого золотистого ретривера не відпускає ні на крок.

Олексій, власник сибірського хаски:

-Вместе и просыпаемся, вместе гуляем, кушаем, всё делаем вместе.

Михайло, власник золотистого ретривера:

-Собака, когда растёт, она как ребёнок, наверное даже внешне становится похожа на своих хозяев. Перенимает черты характера. Но она больше на жену похожа.

Великі та маленькі, пухнасті та гладкошерстні, новачки і вже імениті чемпіони – всі вони готові змагатися за титул чемпіонів України. Тож з"їхались до Харкова на виставку національного масштабу  – "Сузір"я Великого пса 2012", що проходила під патронатом міського голови.

Вікторія Піонова ,представник організаторів виставки:

-На этих выставках собаки могут получить звания чемпионов Украины, а маленькие щенки они набираются опыта и обязательно получат дипломы, обязательно медали. 

Експерти запевняють, стати кращим в своїй породі не складно, мовляв тут головне – стандарт і хоризма.

Сергій Ванжа, експерт (Росія):

-Чем ближе собака к стандарту, тем больше шансов выиграть, шансов на победу. Собака должна быть с прекрасным темпераментом, отлично показана и прекрасно вести себя в ринге.

Понад сто порід і півтисячі учасників. Треті за кількістю – німецькі вічарки, такі собі найвідданіші собаки-компаньони. Другі – лабрадори ретривери, порода що все більше набуває популярності. Але найбільше на виставці, зазначають організатори – мопсів.

Аліна, власниця мопсів:

-Они весёлые, плюшевые, как игрушки. Можно с ними играться, они не кусаются, не агрессивные.

Для відвідувачів виставки і любителів собак таке різномаїття – цілий клондайк вражень.

Роман, інженер:

-Только хорошие впечатления. На самом деле очень интересно, столько много пород красивых собак, такие ухоженные.

Ельвіра, студентка:

-Меня  больше всего впечатлили такие маленькие собачки. Я уже сразу захотела приобрести себе такого маленького друга.

Але якщо для одних – це видовищне собаче шоу, для інших – справжнє випробування. Власники тварин хвилюються більше за своїх вихованців. В той час, коли Яна не знаходить собі місця, її трирічний шарпей Боні – незворушний, як і личить справжньому чемпіонові. Сьогодні він вдруге відстоювати це почесне звання.

Яна, власниця шарпея:

-Всё равно перед каждой выставкой есть переживания, волнения. Такая погода не очень, животные все мокрые.

Втім змаганням негода чи то пекуче сонце, чи калюжі – не першкода. Чотирилапі слухають команди і вдало дефілюють і все, запевняють власники, завдяки правильному вихованню.

Вікторія ,власниця стаффордширського тер'єр:

Надо больше внимания уделять до года собаке. Собака это тоже своеобразная личность. Поэтому мы стараемся особо не ущемлять, но и не позволяем лишнего.

За результатами дводенних змагань експерти визначили головних переможців. Втім і програвших тут не було. Всі чотирилапі учасники в конкурентній боротьбі отримали по заслугах – одні титули чемпіонів України, другі – кандидатів, інші – цінні кубки, призи та ласощі.

Анжела Сушко, Євген Дроботов, Харьковские Известия.