Щеплення за календарним графіком: пропущену вакцинацію можна зробити в будь-якому медзакладі

23.01.2023 14:48   -

В умовах війни зростає ризик підхопити інфекційне захворювання. Найбільш уразлива категорія – це діти. А от можливість вчасно вакцинуватись є не завжди. Лікарі закликають і нагадують, як важливо слідувати календарному графіку щеплень. У Харкові в штатному режимі працюють всі медзаклади, є й вакцини.

Для планової вакцинації завітала до харківської дитячої поліклініки номер один Дар’я. Дівчинка не вередує, готова до ін’єкції, сміливо протягує руку, бо хоч і маленька, добре розуміє користь отримання вакцини.

ДАР’Я
Я сьогодні прийшла з моїм братом до поліклініки і робили щеплення. Це не больно. Навіть трішечки приємно. Боятися не треба. Це потрібно робити щоб не захворіти.

Її матуся говорить, що пильно стежить за графіком щеплень своїх двох дітей, тож щойно з’явився момент відвідати поліклініку, одразу прийшли вакцинуватись.

Пильнує за здоров’ям своїх синів і харків’янка Ольга. Сьогодні їм зробили планове манту. Каже , пишається самовідданістю і мужністю харківських лікарів, які весь час війни попри всі складнощі і жах сьогодення дбають про кожного свого пацієнта.

ОЛЬГА
Подзвонив лікар і сказав, що треба прийти. Прийшли, все зробили, все добре! Це добре, що поліклініка працює. Приїхали поки немає тривоги, спокійно зробили і поїдемо додому поки її нема.

Лікар-педіатр Ольга Григор’єва зауважує, що ні на день від початку російського вторгнення лікарі не припиняли своєї роботи , в тому числі і продовжували вакцинувати дітей. Хоча багато сімей евакуювались. Все одно педіатри телефонували, нагадували про потрібність зробити планове щеплення, завітавши до будь-якого медичного закладу того населеного пункту, де наразі перебуває родина.

ОЛЬГА ГРИГОР’ЄВА ЛІКАР-ПЕДІАТР ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
Навіть якщо наші пацієнти за кордоном, робимо їм пропозицію там звернутись до лікаря, бо у них є час зробити таке і таке щеплення. Бо не щепитися зараз не можно. Коли їде війна ,всі інфекції встають, більш розповсюджуються. Тому все треба робити вчасно. Якщо ви не зробили вчасно, надолужити завжди можна.

Мінімальний термін між щепленнями, каже лікар, це місяць. Максимального не існує, тож радить якщо навіть пропущено термін планової вакцинації, при першій можливості завітати до поліклініки і вакцинувати дитину, Головне, не зустрітися з хворобою.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

А з огляду на реалії, і перебої з електропостачанням, лікар акцентує, що в першій дитячій поліклініці пильно стежать за правильним утриманням ампул з ліками. Тож батьки можуть бути впевненими в якості вакцини.

ОЛЬГА ГРИГОР’ЄВА ЛІКАР-ПЕДІАТР ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
Теж хочу сказати, що всі холодильники з вакцинами завжди працюють, і є генератори, і є чергування охоронника, який за цим слідкує, щоб і вдень і вночі, коли немає світла, все працювало.

Лікарі закликають не ігнорувати календарний графік вакцинації. Щоб не призвести до спалаху різного роду епідемій у майбйтньому.

ОСТАННІ НОВИНИ