Рівень безробіття в Україні – що буде з податками та соціальними виплатами українцям (відео)

20.09.2022 16:55   -

В Україні офіційно зареєстровано майже 280 тисяч безробітних. І статистика незайнятості громадян буде рости до кінця року. І звісно такі високі показники вплине на надходження до бюджету держави. Що буде з податками та виплатами українців – розбирались журналісти Харьковских известий.

278 тисяч українців – саме стільки не мають роботи станом на серпень 2022 року. З початку повномасштабної війни – це найнижчий показник безробіття. При цьому в Україні офіційно безробітних чоловіків лише 36 %, решта – це жінки. За даними Державного центру зайнятості найнижчий рівень безробіття у Чернівецькій області – менше чотирьох відсотків, далі у списку Закарпатська, Тернопільска – по 5,8% та Волинська – 6,5% . А у рейтингу найвижчого рівня безробіття першість бере Дніпропетровська область – тут 22,2% населення офіційно без роботи. В групі лідерів ще Харківська –20,5% та Запоріжська трохи менше 18-ти %. Втім, не дивлячись на таку тенденцію робітники на ринку праці все ж таки потрібні.

МАКСИМ ОРИЩАК АНАЛІТИК КОМПАНІЇ «ЦЕНТР БІРЖОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Під час війни найпопулярнішими професіями будуть будівельники, комунальники та водії. Крім того, я вважаю, що високі шанси знайти роботу мають: продавці; касири; фармацевти; фермери; ІТ-фахівці.
При цьому є і буде чимало вакансій у таких галузях: обробна промисловість; торгівля; сільське господарство; виробництво продуктів харчування; логістика та виробництво хімічної продукції, електроустаткування, меблів.

Тим не менш, згідно прогнозу Міністерства фінансів України рівень безробіття в державі ще виросте. Так по підсумкам 2022 року незайнятість українців буде на рівні 30%. Тобто кожен третій громадянин працездатного віку не матиме офіційної роботи. Такі прогнози закладають у законопроект про державний бюджет на наступний рік. Згідно з оцінкою Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, на сьогоднішній день в країні повністю ліквідовано 2 мільйонів робочих місць. А за сукупністю всіх факторів протягом цього року роботу втратять щонайменше 5 мільйонів українців.

ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ ПРО ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ НА 2023 РІК
Тому у другому півріччі 2022 року та у 2023 році слід очікувати зменшення надходжень єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб у зв’язку зі зниженням зайнятості населення.

Така ситуація неабияк вплине на витрати з бюджету. Тому в таких умовах, говорять урядовці – вся надія на міжнародних донорів та їх фінансову допомогу. Інакше Україна порине у прірву не платежів. Причому не фінансуватиметься ні військо, ні громадянське населення, яке отримує гроші з бюджету та з Пенсійного фонду.