Подолати травму війни через музичну арт-терапію. Британський композитор працює з харківськими дітьми (відео)

07.11.2022 20:39   -

Вони ще зовсім маленькі, дехто тільки починає говорити, але вони вже знають, що таке війна. Бо вимушені чути вибухи та бачити результати обстрілів. Іріша з Північної Салтівки. У неї війна асоціюється з домом.

ІРІША 4,5 РОКИ
Сгорел наш дом!

І таких як Іріша, у Харкові сотні дітей, на яких війна наклала відбиток. Лишень деякі батьки можуть сміливо зізнатися в тому, що їх діти, а разом вони, за ці вісім місяців стали іншими.

АНАСТАСІЯ АМАШ ЛІКАР-ПЕДІАТР
Це нездорова реакція на військові дії. І те, що наші діти сприймають це як буденність. Що це як таке життя як має бути. Вони не розуміють що це війна і їх дитинство не має бути, яке воно є. Я би не сказала, що подорослішали. Я би сказала, що це неадекватна реакція всіх нас харків’ян, які залишилися в місті, і які навчилися жити в цих реаліях. Коли, вибачте, вранці прильот, а через півгодини ми йдемо на роботу, чи на якийсь гурток чи навіть до психолога, нам здається, ооо, ну що такого?! Прилетіло, а через 30 хвилин ми йдемо. Ми не боїмося і це не те що складно, це неадекватна реакція нашої психіки.

І з цим не потрібно боротися, вважають спеціалісти, з цим треба працювати. І саме з такою місією до Харкова приїхав Найджел Осборн, щоб через мистецтво та музику допомогти українцям. Він – відомий британський композитор, його музику грають оркестри філармоній Лондона, Лос-Анджелеса, Шотландська опера та Королівський оперний театр. І ось Найджел Осборн заходить до зали однієї з харківських дитячих лікарень, де на нього вже очікують маленькі оченята. Композитор бере гітару і розпочинає музичну арттерапію. Все в форматі гри. Діти жваво долучаються і просять заспівати їх улюблену.

Та це не просто гра чи забава. Найджел Осборн винайшов методику, як через музику та мистецтво можна допомогти впоратись з травмами, що наклала війна. Діти уважно слухають маестро. На прохання наставника, підіграють на своїх інструментах, а далі стають до створення нової композиції. Просять про «Літак Мрію». Кожне слово, кожен акорд композитор консультується з дітками. Малеча сміливіше каже яким тоном краще. Композитор через кілька хвилин відтворює те, що гуртом написали .

НАЙДЖЕЛ ОСБОРН КОМПОЗИТОР (ШОТЛАНДІЯ)
Культура дає емоції і нам це потрібно. Тілу це потрібно. У війні дихання не добре. Не добре ендокринній системі, не добре вегетативній системі. Але через культуру, через музику, через мистецтво люди можуть робити відновлення систем. Через спів, через рух і через танець. І через спів – дихання, через рух. Наприклад, діти травмовані, мають проблеми з рухом або дуже гіперактивні. І ми через рух, танець, музику, можемо поправити це, можемо допомогти.

Найджел Осбор робить все з любов’ю. Його ж любов – музика, яка лікує психологічні травми, що нанесла війна.

ВЛАДИСЛАВА АНДРУЩЕНКО ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ
Під ч ас заняття я спостерігала за дітьми і бачила як вони оживають. Я знаю, що Найджел не просто якійсь пісні підбирає, щоб було весело. Звичайно, було весело. Але це дуже продумана система. Вона біопсихосоціальна. І наприклад, перші пісні були на те, щоб діти дихали. Щоб вони робили повільний видих. І щоб вони трошки заспокоїлися. Саме гра, мистецтво, допомагає дітям прожити ці травматичні спогади через тіло, через дихання, через рух, через ритм.

Щоб не пропустити травми у дитини, спеціалісти радять батькам звернути увагу на сон малюка, рухи та поведінку. У разі змін відразу ставати до роботи. Так, щоб якомога швидше вивести психологічну травму і не дати їй затаїтися всередині. З дорослими така ж ситуація. Тому, – спів, танці, музика – ті першочергові ліки, що можуть допомогти подолати стрес від війни.