Обмороження. Як врятуватися, щоб не опинитися у лікарні

24.12.2012 18:55   -
Автор:

Від трьох до чотирьох на добу. Саме стільки людей сюди до опікового відділення потрапляє під час зимових холодів. У більшості випадків пацієнтами стають люди середнього та похилого віку. Зараз у стаціонарі восьмеро. Особливо страшних випадків обмороження за останній тиждень не зафіксовано, каже завідувач опікового відділення Аслан Цогоєв. Руки, ноги – ось за чим не догледіли деякі харків'яни.

Аслан Цогоєв завідувач опікового відділення лікарні швидкої та невідкладної допомоги

-Человек употребив алкоголь в последующем он не контролирует свои действия и идёт большая теплоотдача. Понимаете ему кажется, что тепло он быстро получает холодовую травму, если даже он тепло одет. 

З усіх людей, які вже потрапили до лікарні з діагнозом обмороження всього лише двоє бездомних, всі інші люди середнього достатку. Серед них і Микола. У людини постраждали руки. Як все сталося чоловік розповідати не хоче. Відзначили у друзів, пішов додому. А далі все трапилося як у відомому фільмі "Послизнувся. Впав. Знепритомнів. Отямився …".

Микола пацієнт опікового відділення

-Не помню меня кто-то поднял и в скорую помощь посадил.

У лікарні Микола вже п'ятий день. Скільки ще пробуде поки не відомо, кажуть лікарі. Щоб не потрапляти до медиків, жартує Аслан Цогоєв, потрібно дотримуватися простих правил.

Аслан Цогоєв завідувач опікового відділення лікарні швидкої та невідкладної допомоги

-Самое главное, чтобы человек одевался по сезону. Второе – не злоупотреблять, потому что это как правило на 95 процентов это главная причина холодовых травм. Если человек чувствует онемение участков поражённых, в последующем покалывание, в последующем болезненность появляется покалывание и если человек чуствует, что с ним что-то происходит, то он должен зайти в тёплое помещение, любое.

Але навіть одягаючи в мороз зимовий гардероб, каже завідувач опікового відділення, людина не повинна, так би мовити, перетворюватися на капусту. Одяг має бути вільним і зробленим з натуральної основи – бавовни чи вовни. Не варто одягати кілька шкарпеток, якщо нога здавлена, то ймовірність замерзнути зростає в кілька разів. І якщо нажаль не вбереглися від холоду, кажуть лікарі, то ні в якому разі не можна розтирати уражені ділянки тіла. Потрібно обгорнутися теплою ковдрою, випити гарячого чаю і швидко дзвонити в 103. Самолікування обморожень може обернутися не на користь.

Ігор Бескровний, Ярослав Кононенко Харьковские Известия