Новый УПК вступил в силу

20.11.2012 18:18   -
Автор:

Введенння суду присяжних, застосування домашнього арешту, внесення застави та можливість уникнути кримінальної відповідальності шляхом укладання процесуальної угоди. А також неможливість допиту журналістів відносно джерел інформації за умови  нерозголошення авторства. Усе це та багато іншого з"явиться тепер у громадян України. Адже сьогодні новий Кримінально-процесуальний кодекс набув чинності. Розробники документу твердять, він європейською спільнотою визнаний кращим за попередній. У прокуратурі Харківської області запевняють: до роботи в іншому режимі повністю готові.

Геннадій Тюрін прокурор Харківської області

-Сегодня в ноль часов практически половина оперативного состава, как работников прокуратуры, так и милиции находилсиь на рабочих местах для того, чтобы заработал единый реестр досудебных расследований, попробовать его уже в деле и сейчас идет активная работа по его заполнению, переноса остатка уголовынх дел, которые возбуждены по старому законодательству и реестрация уже новых преступлений

Новий кодекс мінімізує кількість судових помилок, -твердять фахівці. Окрім цього, тепер працюватиме інститут адвокатів, а з ним вводиться й практика безкоштовного захисту громадян. Новий КПК повертається обличчям до людей. Головне тепер запровадити його у життя, -наголошують спеціалісти. Сьогодні вони обговорювали документ у юридичній академії. Її представники також працювали над його створенням.

Михайло Гаврилюк заступник Генерального прокурора України

-Професорсько-викладацький колектив підготував і надав правоохоронним органам коментований Кримінально-процесуальний кодекс. Тому фактично у нас був час для вивчення, ознайомлення, проведення всеможливих навчань з врахуванням думки викладачів університету.

Робота над важливими державними документами для викладачів юракадемії повсякденна. Вона триває вже двісті десять років. Сьогодні університет святкує день народження та двадцять п"ять років ректорства Василя Тація.

Василь Тацій ректор Національного університету "Юридична академія ім.Я. Мудрого"

-Законопроектна робота та багато чого іншого, університет за останні п"ять років виріс рівно в шість разів. Це величезне зрушення. У світовій практиці такого немає.

Кращих працівників в галузі права нагородили державними відзнаками. І на честь свята для них влаштували концерт.

Євгенія Кутнова, Євген Шинкаренко. Харьковские Известия