«Ми бачимо зріст своїми очима». Експерти заявляють про потужне відновлення економіки в Харкові

11.05.2023 11:52   -

Економічна ситуація в Харкові стає дедалі кращою, констатують експерти. Зокрема, до міста повертаються підприємства, активно розвивається бізнес, збільшується кількість мешканців. І хоча поки що порівнювати теперішній стан економіки з довоєнним – зарано, динаміку її відновлення в умовах збройної агресії рф, фахівці оцінюють доволі позитивно.

ОЛЕКСАНДР ПОПОВ ЕКОНОМІСТ
Вона полягає в тому, що, дійсно, відновило роботу багато підприємств тих, які ми бачимо, які стосуються нашого повсякденного життя. Тобто, це – торгівля, підприємства у сфері обслуговування, медичні кабінети.

І такі активні темпи фінансового розвитку, прогнозує економіст Сергій Беренда, найближчим часом зберігатимуться.

СЕРГІЙ БЕРЕНДА ДИРЕКТОР НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ «КАРАЗІНСЬКА ШКОЛА БІЗНЕСУ» ХНУ ІМ. В.Н. КАРАЗІНА
Стосовно перспективи і, скажімо так, на осінь щодо рівня інфляції або взагалі економічної активності в місті, я бачу позитив і очікування теж позитивні. Основне питання – це безпекове питання.

Тобто, пояснюють фахівці, наразі на відновлення економіки здебільшого впливає географічне положення Харкова, його близьке розташування до кордонів країни-агресора. Саме через це й не весь бізнес повернеться до міста. Ті підприємці, що переїхали за кордон або в інші регіони України, скоріш за все, найближчим часом не ризикнуть знов відкривати справу в мегаполісі. Водночас, впевнений Сергій Беренда, це зовсім не означає, що в Харкові не з’являтимуться нові підприємства. І саме вони – ще один потужній економічний потенціал.

СЕРГІЙ БЕРЕНДА ДИРЕКТОР НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ «КАРАЗІНСЬКА ШКОЛА БІЗНЕСУ» ХНУ ІМ. В.Н. КАРАЗІНА
Знаєте, як то кажуть: «Порожнім у місті нічого не буває». Тому я вбачаю тут великий потенціал. Два таких напрямки – ті люди, які поїхали за кордон або в інші регіони, вони повернуться з іншими навичками, з іншим досвідом. І цей досвід стане нам у нагоді тут, у Харкові. І ще один, на мою думку, важливий елемент – ми говоримо про майбутнє. Це – повернення наших військових з лав ЗСУ до цивільного життя. І тут я також бачу великий потенціал. Тому що це люди – проактивні й їм потрібно знайти себе в післявоєнній Україні.

А от економіст Олександр Попов зазначає: навіть якщо війна триватиме ще кілька років – це зовсім не зупинить розвиток та відновлення фінансового стану Харкова. Найважчий період уже позаду, хоча місто працювало навіть у перші дні й місяці війни.

ОЛЕКСАНДР ПОПОВ ЕКОНОМІСТ
І бізнес, і люди, вони у значній мірі адаптувалися до тих умов. Людина звикає до всього. І бізнес це те, що виживає навіть попри вкрай несприятливих умов, які були минулоріч. Минулоріч ті, хто залишився в Харкові, бачив, що працюють крамниці, міський транспорт, окремі побутові підприємства. Скажімо так, наші люди впоралися з тими викликами, які були.

Ще один критерій, що допомагає економіці Харкова – фінансова підтримка від міжнародних партнерів. І найближчим часом вона не завершиться, впевнені експерти. Для бюджетів інших держав така фінансова підтримка не є непомірним тягарем. До того ж, усі давно зрозуміли, що саме від їхньої допомоги залежить безпекова ситуація у світі.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

СЕРГІЙ БЕРЕНДА ДИРЕКТОР НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ «КАРАЗІНСЬКА ШКОЛА БІЗНЕСУ» ХНУ ІМ. В.Н. КАРАЗІНА
Тут питання довіри до всієї системи безпекової світової. Якщо вже почали в нас вкладати гроші – ніхто вже не припинить цього робити. Тому що цілі не досягнуті. І поки вони недосягнуті – вони будуть реалізовуватися. А це означає, що ця підтримка буде.

ОЛЕКСАНДР ПОПОВ ЕКОНОМІСТ
Отже, відновлення міста триває. Це ми бачимо, й ми бачили навіть те, що стосується комунальної сфери – навіть минулого року в березні, квітні прибиралися вулиці, було чисто, працював транспорт, хоча й в обмеженому обсязі. Тобто, місто живе, навіть тоді воно не зупиняло роботу. І зараз відновлення ми дійсно бачимо своїми очами.

Повне відновлення економічної галузі відбудеться лише після закінчення війни – коли припиняться обстріли, харків’яни приїдуть додому, а військові повернуться із фронту. Саме тоді, акцентують економісти, на місто чекає ще одна хвиля фінансового зросту. Бо сучасне місто-мільйонник завжди залишатиметься перспективним і привабливим для багатьох підприємців, бізнесменів і закордонних партнерів.

ОСТАННІ НОВИНИ