Липень принесе подорожчання: експерти про зростання цін на продовольство (відео)

04.07.2023 16:50   -

У липні деякі продовольчі товари подорожчають на 15%. Таку думку висловлюють експерти. Енергоносії є однією з основних складових собівартості товарів. Тому ціни на продукти зростатимуть. Однак виробники самі не зацікавлені в тому, щоб вартість їхніх товарів зросла суттєво, тому що за кожним підвищенням вартості стоїть зниження попиту.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА
Отже, виробники будуть змушені шукати якихось компенсаторів підвищення вартості енергоносіїв. Можливо, багато харчових виробництв переходитимуть на нічний графік роботи. Тому стрибок у цінах не буде таким разючим, як можна було б очікувати.

Дуже відчутно зростуть ціни на курятину та яйця. Про це кажуть в асоціації “Спілка птахівників України”.

СПІЛКА ПТАХІВНИКІВ УКРАЇНИ
В виробництві використовується багато електроенергії. Тому вартість цієї групи товарів не може залишитися незмінною.

Ймовірно, зростуть ціни і на крупи, при виготовленні яких витрачається багато електроенергії. Також про підвищення цін на хліб уже попередили виробники хлібобулочних виробів.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА
Причини ті самі – зростання вартості електроенергії та повернення довоєнних податків на паливо. Це призведе до подорожчання як виробництва, так і логістики. Орієнтовно ціни на хліб зростуть від 2% до 5%.

А от деякі продукти, навпаки, стануть дешевшими, зазначають експерти., зазначають експерти.

Йдеться про овочі та фрукти, ціни на які мають виражені сезонні коливання. Незважаючи на подорожчання транспортних послуг, вони все ж таки мають подешевшати.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА
Знижені ціни на овочі та фрукти мають протриматися до середини вересня вересня. Стала дешевшати і ріпчаста цибуля нового врожаю. Цінники на неї вже не так відлякують покупців у магазинах.

Між тим, Кабінет міністрів продовжив державне регулювання цін на окремі види продовольчих товарів у період воєнного стану та на три місяці після його припинення чи скасування. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА УКРАЇНИ
Регулювання цін протягом зазначеного періоду здійснюватиметься шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на обмежений перелік продуктів харчування.

Зокрема, до нього входять:

  • борошно пшеничне вищого сорту;
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);
  • яйця курячі категорії С1;
  • птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої);
  • олія соняшникова рафінована;
  • хліб житньо-пшеничний та батон

ОСТАННІ НОВИНИ