Харківські теплові мережі готуються до модернізації ТЕЦ-3

16.11.2012 17:07   -
Автор:

ТЕЦ-3 забезпечує теплом чверть Харкова. Мережа споживачів від околиць до центру міста. Вік станції – сімдесят вісім років. Востаннє модернізація проводилася ще за радянських часи. Тепер же харківським тепловим мережам вдалося повністю замінити на більш сучасну стару систему керування станцією. Наступний крок – перевести ТЕЦ 3 на альтернативне джерело енергії – вугілля.

Сергій Андрєєв генеральний директор КП «ХТМ»

-Технология позволяет без серьезных переделок станции работать на синтез-газе, будут сжигать не уголь, а газ, который будет получатся из угля. Учитывая сегодняшнюю стоимость газа стоимость добычи угля сегодня известная, плюс транспортные расходы – все равно это в 2,5 раза дешевле чем газ.
 
Повна реконструкція станції оцінюється у три мільярди гривень. Кошти надійдуть з державного бюджету. У станції впевнені на підприємстві є не тільки сучасне, а і майбутнє. Хоча ще рік тому ТЕЦ-3 знаходилася на межі банкрутства. Колишній губернатор Арсен Аваков передав станцію у приватні руки. Нові власники – зачинили робочу їдальню та почали розпродавати активи підприємства. Але харків’яни змогли захистити у суді енергетичну безпеку міста і повернути станцію місту. Минув рік. Міській владі вдалося виправити шкоду завдану ділками:  повернути людей на виробництво та вивести ТЕЦ-3 на повну потужність.  

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-Вы видите все корпуса отремонтированы, работает смена с горячим питанием. И даже по внешнему виду ТЭЦ напоминает не захудалое хозяйство, а производство, которое находится в городе Харькове.

План реконструкція ТЕЦ-3 готовий. Точну дату початку робіт та обсяги фінансування  визначать у профільному міністерстві, після прийняття державного бюджету на наступний рік.

Андрій Соловйов, Євген Дроботов. Харьковские Известия.