Допомога дітям та їх батькам: розмір виплат у 2023 році

26.10.2023 17:56   -

Попри воєнний стан в Україні держава продовжує надавати матеріальну допомогу для дітей та їх батьків. Так, допомагають у зв’язку вагітністю та пологами. Вийти в декрет можна з 30-го тижня вагітності, але жінка має отримати листок непрацездатності – е-лікарняний.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Розмір допомоги:
– загальний — 100% середньомісячного доходу жінки з розрахунку на місяць;
– мінімальний розмір — 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць (не менше ніж 671 грн).
Наразі максимальний розмір допомоги для жінок, що працюють, становить 100 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 6 700 грн на місяць. Розмір допомоги жінці, яка офіційно працює, залежить від її заробітку за останні 12 календарних місяців роботи перед декретною відпусткою. Для безробітної допомогу визначатимуть на основі допомоги з безробіття.

А допомога від держави при народженні малюка становить 41 280 грн. Проте повну суму дають не одразу. Спочатку виплачують першу частину допомоги – 10 320 грн, далі рівними частинами протягом трьох років щомісяця перераховують 860 грн. Окрім цього працює і послуга єМалятко. Так, розмір грошової компенсації за пакунок малюка становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. У 2023 році це 2 272 грн. Відповідно, батьки отримують за пакунок малюка 6 816 грн.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Для оформлення допомоги онлайн:
– Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.
– Заповніть онлайн-форму на отримання послуги та накладіть електронний підпис.
– Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту.
– Не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту вам призначать допомогу (у разі правильно заповненої форми).
Або скористайтеся комплексною послугою єМалятко на порталі “Дія”.

Право на допомогу на дітей мають одинокі матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини відсутній запис про батька (матір).

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Допомога одиноким матерям розраховується як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям у 2023 році:
– на дітей до 6 років – 2 272 грн;
– на дітей від 6 до 18 років – 2 833 грн;
В умовах воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив термін її перегляду.

А що ж до аліментів, то гарантований розмір аліментів на одну дитину, що сплачує батько чи матір, якщо у них низькі доходи, становить не менше за 50% від прожиткового мінімуму для дитини певного віку.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Тож мінімальна сума аліментів у 2023 році становитиме:
– для дітей до 6 років – 1 136 грн;
– для дітей від 6 до 18 років – 1 416,50 грн;
– для дітей 18-23 років – 1 342 грн.

Передбачені і виплати дітям, над якими встановлено опіку. Держава виплачує таку допомогу опікунам дітей, які позбавлені батьківського піклування. І ці виплати є власністю дитини.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Розмір допомоги теж залежить від прожиткового мінімуму та дорівнює 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2023 році це:
– на дітей до 6 років – 5 680 грн;
– на дітей від 6 до 18 років – 7 082, 50 грн.
Якщо дитина з інвалідністю, то розмір виплат буде більшим:
– на дітей до 6 років – 9522 грн;
– на дітей від 6 до 18 років – 9915 грн.

Розмір допомоги дітям з багатодітних сімей залишається незмінним – 2 100 гривень. Так само кожного місяця надається грошова допомога від держави для дітей ВПО – у розмірі 3 тисячі гривень.

ОСТАННІ НОВИНИ