Доплата до пенсії: на які виплати можуть розраховувати пенсіонери

16.04.2024 12:39   -

Пенсіонери, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року мають пройти обов’язкову фізичну ідентифікацію. За даними ПФУ, це потрібно було зробити до кінця березня, адже ті, хто її не пройшов залишається без виплат у квітні. Як кажуть чиновники, на жаль, не всі пенсіонери вчасно проходять необхідну ідентифікацію, і в деяких випадках це призводить до затримок у нарахуванні та виплаті пенсій.

Особи, які не встигли пройти в зазначений термін ідентифікацію, мають право відновити виплати. Для цього доведеться пройти процес підтвердження особи. Відтак, щойно процедура завершиться, кошти нарахують на рахунок пенсіонера.

Так, кажуть урядовці, Пенсійний фонд накопичуватиме кошти на пенсійному рахунку особи, доки процес підтвердження не відбудеться. Зокрема, пройти ідентифікацію можна звернувшись до відділення «Ощадбанку» або відвідати сервісний центр Пенсійного фонду; скориставшись особистим кабінетом на веб-порталі Пенсійного фонду та звернутися до дипломатичної установи України за кордоном. Також ті, хто за межами України можуть оформити виплати дистанційно.

Це можна зробити на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Перейдіть на веб-портал ПФУ й оберіть вкладку «Заява про призначення пенсії». Уважно ознайомтеся з інформацією й виконайте вхід. Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Якщо він відсутній, то створити його можна онлайн і безплатно. Заявник буде отримувати інформацію про стан обробки заяви та відповідне рішення.

Окрім кваліфікованого електронного підпису, заявнику потрібно мати також скан-копії документів, що підтверджують особу та трудовий стаж. Також деякі категорії пенсіонерів мають право на надбавку.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Зокрема, правом на 40-відсоткову доплату від прожиткового мінімуму, мають у своєму розпорядженні, за умови збігу всіх нижчезазначених критеріїв:

  • особи віком від 80 років;
  • особи, які проживають самостійно, без членів сім’ї;
  • особи, яким необхідна регулярна допомога і догляд за станом здоров’я;
  • особи, які отримують вікові виплати.

Доплата за віком є однією з найпоширеніших надбавок. Вона надається пенсіонерам, які досягли 70-річного віку. Надбавка нараховується автоматично, коли пенсіонер сягає вказаного віку, але за умови, що розмір його пенсійних виплат не перевищує 10 340,35 гривні.

Розмір доплати за віком:

  • Від 70 до 74 років включно – 300 гривень;
  • Від 75 до 79 років включно – 456 гривень;
  • Від 80 років та старше – 570 гривень.
    Надбавка за особливі досягнення перед державою розраховується індивідуально. Її розмір встановлюється залежно від характеру та рівня нагород кожного пенсіонера.

Влітку також виплачуватиметься одноразова допомога до Дня незалежності України. Її зможуть отримати: особи з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ та ІІІ групи – 3100, 2 900 та 2700 гривень відповідно. Для того, щоб оформити такі виплати потрібно звернутись до відділень ПФУ або ж скористатися веб-сайтом. Загалом в Україні налічується 10 млн 200 тисяч пенсіонерів, їх середня пенсія становить 5 743 грн. Залежно від регіонів розмір виплат коливається. У столиці – найбільша.

В Україні найвищі пенсії у Києві – 7 848 грн. Далі серед регіонів йдуть Рівненська – 7 205 грн, Донецька – 7 017 грн, Луганська 6 525 грн та Дніпропетровська області 6 333 грн. Найнижчі пенсії у Тернопільській 4 400 грн, Чернівецькій 4 598 грн та Закарпатській 4 616 грн областях. У Харківській області – 5 647 грн.

ОСТАННІ НОВИНИ