Были ли правонарушения во время Евро-2012 в Харькове?

23.06.2012 23:59   -
Автор:

Володимир Ковригін, заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області з питань проведення Євро-2012:

-Никаких серьёзных нарушений допущено не было приезжающими болельщиками из России, Польши, Голландии, Дании и т.д. Но если и были мелкие нарушения, то достаточно было провести разъяснительную беседу, при этом всё делалось с улыбкой, с радушным настроением, то это добавляло только позитив в работе нашим правоохранителям.

Правоохоронці кажуть, серед випадків, що таки сталися у дні матчів у Першій столиці були швидше кумедні. Наприклад, іноземний фан на радощях загубився.

Василь Хома, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації:

-Он прибился к группе наших болельщиков. Они его обогрели, накормили и ему так понравилось, что он забыл, что у него есть там спутники с которыми он приехал.

А от голландський вболівальник загубив паспорт. По допомогу іноземець звернувся до правоохоронців. Вже за дві години міліціонери знайшли документ. Як з’ясувалося, голландець забув паспорт в таксі, що підвозило його до фан-зони.

Во Нонг Хай ,голландський вболівальник:

-Я віявів зникнення паспорта та одразу ж звернув до міліції, бо так роблять у нас в Голландії. У мене одразу прийнять заяву та запевнили, що вірішать мою проблему в будь-якому випадку. Навіть зроблять тимчасовий документ, з яким я зміг би віїхаті до своєї країни. Спасибо большое!

Допомогали харківським правоохоронцям слідкували за порядком і закордонні колеги – полісмени з Німеччини, Голландії, Данії та Португалії. Їхня кількість була невелика, але всі діяли за чіткими правилами.

Сергій, вболівальник:

-Вы знаете милиция работает очень достойно, мы не ожидали от нашей милиции сколько мы её знаем, уж 25 лет живя в Харькове, мы не ожидали, ну милиция, ну на Евро будет такая же милиция, но вот сколько мы видим иностранцев они говорят вот мы обратились в милицию они нам помогли, подсказал, ладеют английским, всё нормально. Мы достойно проводим чемпионат.

Ізмаїл Водолієв, журналіст з Азербайджану:

-Ну вот мы почти 3 недели в фан-зоне и нет ни одной стычки и это очень приятно. Такого уровня турнир организован  на высоком уровне  приятно быть частью такого турнира.

Власне і самі фани порядку не порушували. Хоч зібрання їх були і частими і великими.

Та як свідчать іноземні ЗМІ не всюди марші фанів пройшли спокійно. Ось це відео за лічені дні побило рекорди переглядів. У Варшаві під час ходи побилися фани Росії та Польщі.

У Харкові ж під час ходи не лише піших пригод не трапилося. Все спокійно було і на дорогах. Щоб не втручатися у повсякденне життя міста, у Першій столиці розробили  спеціальний графік пересування фанів.

Володимир Ковригін, заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області з питань проведення Євро-2012:

-Нигде и ни в каком месте благодаря слаженным действиям работников госавтоинспекции у нас не было никаких массовых пробок, никаких ДТП, никаких перекрытий дороги, никто никому не мешал хотя половина центральных улиц была перекрыта для движения фанатов.

Таким злагодженим діям не раз дивувалися гості Прешої столиці. Казали, раді, що не повірили тій інформації, яку поширили деякі політики та іноземні ЗМІ відносно кримінальної ситуації в Україні і приїхали сюди.

Улріх, німецький журналіст:

-Було багато інформації про політичний стан, стосовно Юлії Тимошенко, багато розповідей про те, що ця країна криміналістична. Але на місці ми бачимо привітних людей і добру атмосферу.

Василь Хома, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації:

-Могло приехать и больше если бы не действия отдельных политиков и их рассказы, что байкотируйте Евро и не приезжайте, тут вас плохо встретят. Я вообще не говорю, что это не патриотично, это не уважение к своему народу, это просто оскорбление.

Про відсутність расизму в Україні тепер впевнено каже і кавалер ордена Британської імперії з боротьби за права людини в Центральній та Східній Європі Клер Дімьйон, яка побувала в Україні.

Клер Дімьйон, кавалер ордена Британської імперії з боротьби за права людини в Центральній та Східній Європі:

Навіть коли я спитала у індійського хлопця, що чекав свого транспорту на зупинці, стосовно расизму. Вони запевнили: жодних проявлень расизму стосовно них тут не було.

Англійські фани ж, які також на власному досвіді переконалися, що Україна – дружня, на знак протесту проти неправдивої інформації провели марш у Донецьку. Пронесли труну. Мовляв, в ній і поховали балачки, що не відповідали дійсності про Україну. Тепер же приховати всієї правди про гостинність України, про теплий прийом Харкова вже нікому не вдасться. І хоч матчі у Першій столиці скінчилися, та враження, позитивні враження про неї назавжди залишаться в серцях, як іноземних гостей, так і самих харків"ян.