В музеї ХНУ ім.. В. Н. Каразіна виставили унікальні артефакти. ФОТО

21.12.2019 11:59   -
Автор:
До експозиції увійшли знахідки не тільки університетських археологів, а й інших фахівців регіону. Щорічно завдяки їх знахідкам історики дізнаються все більше про історію нашої і сусідніх областей.
2019 рік не став винятком. Так, наприклад, учасники експедиції під керівництвом директора Музею археології Ірини Шрамко виявили в кургані на могильнику «Скоробор» на території заповідника «Більськ» в Полтавській області рідкісний артефакт. Це єгипетська намистина у вигляді жука скарабея.
«Це єгипетський імпорт. До цього найраніша знахідка в скіфському світі датувалася IV – V століттями до н.е. А ця намистина – шостого століття», – розповіла «Коментарям. Харків» Ірина Шрамко.
За її словами, ця намистина – імпорт, який надійшов в Скіфію, швидше за все, через Ольвію. А це ще раз доводить, що на території, де проводилися розкопки, знаходилося багате місто, яке може стати унікальним археологічним пам'ятником на території України.
Ще один цінний і цікавий артефакт – золота діадема, яка була знайдена в тому вигляді, у якому її розташували в похованні.
«Мотив цієї знахідки відомий, але тут прикрасу зафіксовано на черепі. Раніше, в старих розкопках, такі прикраси вважали за намиста. Можливо, існували і схожі намиста, але в даному випадку цей предмет лежав недоторканим – він розташовувався на голові», – повідомила Шрамко.
За її словами, всі археологічні знахідки унікальні і цікаві в комплексі – для науки. Однак деякі з артефактів розкривають нові, невідомі раніше деталі про побут людей в той час.
Наприклад, у 2019 році експедиція виявила уламок центральноєвропейського пінцета – таких знахідок на території Скіфії раніше не було.
Ознайомитися з цими та іншими унікальними археологічними артефактами можна буде протягом двох місяців.