У Стокгольмі триває Нобелівський тиждень

10.10.2019 10:29   -
Автор:
Лауреати Нобелівських премій стануть відомі у такій послідовності:
медицина – 7 жовтня
фізика – 8 жовтня
хімія – 9 жовтня
література – 10 жовтня
премія миру – 11 жовтня
премія імені Нобеля з економіки – 14 жовтня
Шведська королівська академія наук, сьогодні, 10 жовтня оголосить імена двох лауреатів Нобелівської премії з літератури, оскільки торік ця премія не присуджувалася через пов’язаний із одним із членів Нобелівського комітету скандал. Серед головних претендентів на здобуття почесної нагороди – канадські письменниці Енн Карсон та Марґарет Етвуд і російська романістка Людмила Улицька.
Нобелівська премія з медицини та фізіології присуджена групі науковців за відкриття способу реакції клітин на рівень кисню, повідомив 7 жовтня Нобелівський комітет. Нагороду отримають американці Вільям Кейлін та Ґреґґ Семенза і британець Пітер Реткліфф.
«Ця нагорода – трьом науковцям, які винайшли молекулярний регулятор, який визначає, як наші клітини адаптуються, коли рівень кисню падає», – сказав професор Рандал Джонсон, член Нобелівської асамблеї.
Троє вчених стали лауреатами Нобелівської премії з фізики 2019 року. 8 жовтня в Нобелівському комітеті оголосили, що цьогорічну премію вручають за «внесок у наше розуміння еволюції всесвіту і місця Землі в космосі».
Одну частину премії отримає Джеймс Піблз (Принстонський університет, США) «за теоретичні відкриття у фізичній космології», ще одну частину отримають Мішель Майор (Женевський університет, Швейцарія) і Дідьє Кело (Женевський університет, Швейцарія, Кембриджський університет, Велика Британія) – «за відкриття екзопланети на орбіті довкола сонцеподібної зірки», оголосила Шведська королівська академія наук.
Лауреатами 111-ї Нобелівської премії з хімії стали Джон Ґудінаф, М. Стенлі Віттінґем і Акіра Йосіно. Вчені отримають премію «за розробку літій-іонних батарей».
«Літій-іонні батареї зробили революцію в нашому житті і використовуються у всьому, від мобільних телефонів до ноутбуків й електромобілів. Своєю працею цьогорічні лауреати з хімії заклали основу бездротового, вільного від викопного палива світу», – оголосили в Нобелівському комітеті.
Нобелівський тиждень триває. Нагороджувати лауреатів будуть 9 грудня у Стокгольмі.