Незабаром на Харківщіні почнеться опалювальний сезон – газета «Харьковские известия»

27.08.2020 00:40   -
Автор:

Перед початком опалювального сезону НАК Нафтогаз України інформує про величезні борги теплопостачальних компаній по всій Україні. За даними НАК «Нафтогаз України», підприємства, що виробляють теплову енергію Харківщини заборгували за газ понад 4 млрд грн.

Як повідомляють експерти, борги є наслідком некомпенсації підприємствам ТКЕ різниці у тарифах на постачання теплової енергії, накладання «Нафтогазом» штрафів та пені при несвоєчасних розрахунках споживачів з ТКЕ, а ТКЕ з «Нафтогазом». Теплові мережі є комунальними підприємствами, які належать громадам. Тож питання боргів і закупівлі газу в таких важких умовах, стане тягарем на плечах громад.

В той же час на сайті Верховної Ради зареєстровано Законопроєкт 3800-1, який дозволить позбавить тепловиків безнадійних боргів, «оздоровити» сектор теплогазопостачання, зменшити фінансові навантаження на громади області.

— Гарна ідея і ми завжди її підтримували списати штрафи і пені, які нам нарахував «Нафтогаз». Вони були нараховані в неправовий спосіб через дискримінаційні умови для комунальних підприємств, — зазначив Рябошук Ярослав, заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

Тож поки доля «безнадійних» ще не вирішена, незрозуміло, які сюрпризи споживачам може принести В цей опалювальний сезон.