На Дергачівському полігоні сталася пожежа. На щастя, учбова (відео)

23.09.2021 06:00   -
Пожежа на Дергачівському полігоні. Під Харковом провели масштабні навчання

Це не справжня пожежа, а запланована імітація надзвичайної ситуації, що може виникнути на такому великому сміттєзвалищі. Докладніше дивіться у сюжеті кореспондентів телевізійної групи “Харьковские известия”.

На Дергачівському полігоні подібна пожежа сталася у 2011 році, тоді все вдалось ліквідувати вчасно. Наразі, тут побудовано масштабний сміттєпереробний завод, який підпорядкований Харківській міській раді. Тож, щоб вчасно запобігти аварії, і не допустити виникнення загрози людям і навколишньому середовищу, було прийнято рішення провести масштабні навчання з залученням всіх причетних служб і підрозділів – рятувальників, медиків, газовиків, силовиків.

“В разі реальної загрози в 5-кілометровій зоні Дергачівського полігону знаходиться житловий сектор, який налічує тисячі людей. І можливий викид хімічного забруднення хімічних речовин. Тому для нас ці навчання по ліквідації саме на Дергачівському полігоні надзвичайно важливі”, – каже міський голова Дергачів Вячеслав Задоренко.

За легендою, загорілось сміття з проникненням на глибину до 15 метрів. На цьому рівні видобувається газ. Через пориви вітру загроза хімічних викидів розповсюдилась на досить велику площу.

“Забруднення атмосферного повітря та розповсюдження на корпуси безпосередньо на корпуси заводу по переробці відходів. Перекрито дорогу. Пожежно-рятувальні підрозділи приступили до рятування умовної пожежі. ДПД самого об’єкту підвозило воду, також гасило. Трактори загортали очаг надзвичайної події від доступу кислороду”, – пояснює Іван Трофімов, заступник начальника підрозділу ГУ ДСНС України в Харківській області.

В ході тренувань були відпрацьовані навички пожежогасіння сміття різної етіології. Рятувальники говорять, що подібні навчання корисні, бо відпрацьований алгоритм дій може стати в нагоді не лише для ліквідації вибухів газу і викиду хімічних речовин на данному сміттєзвалищі. Подібна надзвичайна ситуація може статися в будь-якому місці. За словами рятувальників, всі служби відпрацювали на 100 відсотків, тож набули добру практику і досвід.

Раніше ми розповідали, як мусороперерабатывающий комплекс решит многие экологические вопросы Харькова.