У Харкові пройшов захід для дітей, хворих на гемофілію (відео)

18.04.2024 10:54   -

У Харкові мешкає 13 дітей хворих на гемофілію. Загалом на Харківщині їх – 29. Такі пацієнти обстежуються та лікуються у міській клінічній дитячій лікарні номер 16. Тож саме тут, до всесвітнього дня гемофілії, відбулась низка заходів. Наприклад, зараз фізіотерапевти демонструють комплекс вправ, які так необхідні для пацієнтів хворих на гемофілію.

Для таких діток спеціальна гімнастика суглобів дуже важлива. Тож фізичні терапевти шістнадцятої лікарні постійно, навіть в умовах війни, підвищують свою кваліфікацію. Пройшовши навчання у Києві, Львові, сьогодні діляться досвідом та отриманими знаннями з колегами інших міських лікарень і батьками своїх пацієнтів.

ЖАННА МІРОШНИКОВА ФІЗИЧНИЙ ТЕРАПЕВТ КНП “МКДЛ 16” ХМР
Завдяки тим знанням, що нам надають, ми під кожного пацієнта приблизно готуємо комплекс вправ. Спочатку ми рекомендуємо різні мазі, гелі, які прописує врач, розмасувати Цей суставчик, щоб знчти заралегня сустава. Потім згинання, розгинання, можемо почати з великих суглобів, плечеві суглоби, кругові рухи вперед назад, далі локтеві згинання розгинання. Починаємо з верхньої кінцівки, потім пропрацьовуються всі. Ми підбираємо вправи напруги, розслаблення, напруги, розслаблення. Ми включаємо в роботу всі м’язи, які супроводжують цей суглоб, який був вражений. Тоесть, він повинен працювати. Треба працювати не тільки зі здоровими суглобами, А й симетрично і з хворими. Всі вправи симетрично ми робимо.

ЛАРИСА МІНЯЙЛО ФІЗИЧНИЙ ТЕРАПЕВТ КНП “МКДЛ 16” ХМР
Лікувальна фізкультура тільки за призначенням лікуючого лікаря, це обов’язково. А проводимо ми лікувальну фізкультуру з раннього періоду, бо неможливо допускати, щоб у дитини розвивалися дуже запальні процеси.

Людмила – мама дванадцятирічного підлітка, діагноз гемофілія якому встановили у віці двох років. Жінка каже, попри важку форму захворювання, дитина веде повноцінний активний спосіб життя.

ЛАРИСА МАМА ДИТИНИ З ДІАГНОЗОМ ГЕМОФІЛІЯ
Обмежуються тільки рухи. Тільки фізичні навантаження, А так дитина спілкується з однолітками. Якщо ми вводимо фактор, вже 10 років ми на терапії цій, дитина живе повноцінним життям. Вже 10 років ми спостерігаємо в шістнадцятій лікарні, дитина отримує дуже якісне лікування. Завжди допомога нам. В минулому році взагалі в нас не було ліків, бо виїжджали, і 16-та лікарня як могла тільки снабжала нас.

Багатьох батьків, які дізнаються про діагноз дитини, ця новина шокує, ділиться профільний лікар. Та медики заспокоюють їх: адже завдяки сучасній медицині постійна терапія дає змогу дитині почуватися здоровою.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОЛЕНА БОЛДИРЕВА В. О. ЗАВІДУВАЧА ГЕМАТОЛОГІЧНИМ ВІДДІЛЕННЯМ “МКДЛ 16” ХМР
Звісно, для самих дітей це є дуже емоційно важко, тому що треба регулярно вводити той фактор, яркий вводиться внутрішньовенно. А це для дітей являється маніпуляцією, скажемо так , болісною. І це майже все життя. Але коли ми правильно співпрацюємо з батьками, наша команда психологів, реабілітологів, ми розповідаємо, що це життєво необхідно для них. На сьогоднішній день хворі пацієнти, як з гемофолією, так і діти з хворобою Віллебранда повністю забезпечені за рахунок державних коштів і за рахунок місцевого бюджету. Тобто в нас немає проблем з постачанням фактора і якщо треба, і профілактична терапія, і терапія на вимогу. Діти всім забезпечені.

В 16-й лікарні проводяться постійні тренінги, різноманітні майстер-класи, навчання для батьків дітей з гемофілією. Сьогодні – це лекція науковців – лікарів-гематологів, які вивчають це захворювання, тренінги з техніки тейпування, з гімнастики суглобів, заняття з дитячим стоматологом.

Жити з цим діагнозом можно повноцінно – навчатись, працювати, займатись спортом, кажуть лікарі. Але пам’ятати про деякі обов’язкові правила і завжди дотримуватись них.

АНДРІЙ ДЕРКАЧ МЕДИЧНИЙ ДИРЕКТОР “МКДЛ 16” ХМР
Гемофілія це захворювання, яке пов’язане з недостатністю кількісним або якісним деіектом одного з факторів згортання крові, в результаті якого дитина страждає на повишену кровоточивість. В подальшому житті від дитини це вимагає і від людини, яка живе з цим діагнозом, вимагає певного способу життя. Це дбайливе ставлення до фізичних навантажень, тримати постійно в усі, що є таке захворювання перед якимось операціями, оперативними втручаннями, походів до стоматологів, та навіть у повсякденному житті при чищенні зубів, якщо ми кажемо про підвищено кровоточивість ясен.

По закінченні заходу малеча отримала від волонтерів подарунки, серед яких, такі необхідні саме цим пацієнтам, іригатори для догляду за ротовою порожниною.

ОСТАННІ НОВИНИ