Замість оцінок – зараховано/не зараховано, а тривалість уроку – 35 хвилин. Такі карантинні нововедення МОЗ

23.09.2020 12:41   -
Автор:
Міністерство освіти і науки України запровадило нововведення у навчальних закладах на час карантину. Такі предмети, як  “Фізична культура”, “Трудове навчання”, “Образотворче та Музичне мистецтво”, “Основи здоров’я” та ще деякі будуть оцінюватися не за 12-ти бальною шкалою, а зараховано, або – не зараховано.
 
Використання такої системи оцінок дозволено у разі проведення понад 50% уроків у дистанційному форматі. У МОН зауважили, що можливість запровадження власної шкали оцінювання результатів навчання учнів визначена Законом України “Про повну загальну середню освіту”.
 
Міністерство освіти і науки України
 
Згідно із частиною четвертою статті 17 Закону за вибором закладу освіти оцінювання може здійснюватися за власною шкалою оцінювання результатів навчання учнів. У разі запровадження закладом освіти власної шкали оцінювання результатів навчання учнів ним мають бути визначені правила переведення до системи оцінювання, визначеної законодавством.
 
Також МОН зазначає, що через коронавірус навчання  може проходити очно, дистанційно та змішано. Відповідно до закону про освіту, навчальні заклади наділені автономією, що полягає в їх самостійності щодо прийняття рішень. І відповідно до законодавства, тривалість уроків можна буде змінювати, акцентують у МОЗ. Бо учням іноді складно кілька годин проводити за комп’ютером.
 
Навчальна діяльність учнів у школах не може перевищувати:
 
35 хвилин (для першокласників), 
40 хвилин (для учнів 2-4 класів), 
45 хвилин (для учнів 5-12 класів). 
 
Тобто, структура і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, перерв, форми навчання визначаються педагогічною радою школи. При цьому також будуть враховуватись і карантинні зони, в яких розташовані заклади.