За парковку в запрещенном месте – наклейка на лобовое стекло. “СтопХам” снова вышли в рейд

19.10.2013 19:45   -
Автор:

Припаркувався в недозволеному місці – отримай наліпку на лобове скло. Активісти та журналісти знову вийшли на вулиці міста, щоб закликати водіїв дотримуватися правил дорожнього руху.

Юлія Чорна кореспондент

-Проспект Маршала Жукова. На годиннику 12.00. Обабіч дороги просто яблуку впасти ніде. Водіїв абсолютно не бентежить, що тут парковка заборонена.

Миритися з такою ситуацією на дорогах не хочуть активісти з громадської організації "СтопХам". Вже вкотре хлопці виходять на вулиці міста, щоб спробувати донести до водіїв те, що вони мають знати, як молитву, а вони щодня по кілька разів порушують – правила дорожнього руху.

Єгор Зьомін активіст громадської організації "СтопХам"

-Наш проект хочет доказать, что в нашем городе возможно не только мириться с хамством, но и бороться с ним. Мы готовы показать людям как и какими методами мы можем проводить эту борьбу.

В руках у активістів вже знайомі харків"янам наліпки. "Мені плювати на всіх" – свідчить напис. Клеють їх порушникам на лобове скло з боку пасажира. Однак деякі водії, які заробили собі такий подарунок та одразу ж не відірвали його, порушують ПДР вдруге.

Єгор Зьомін активіст громадської організації "СтопХам"

-Это явлеятся нарушением пункта правил 34.1.7, если не ошибаюсь, где сказано, что движение с любыми видами помех на лобовом стекле запрещено.

На проспекті Маршала Жукова водії паркуються не тільки під заборонним знаком. Вони скрізь – і на пішоходному переході, і на зупинці громадського транспорту.

Валентина місцева мешканка

-Заезжают прям на остановках. Вы знаете, невозможно. Боишься, что тролейбус собъет. Стоят постоянно неудобно машины.

Олексій Невраєв водій маршрутки

-Наш знак, де мы должни стать, вони наставлять, нам просто ніяк підїжджать. Ми вже нарушаєм правила, стаєм на пішоходному переході грузиться, бо більше ніде нам. – Это постоянно такая ситуация? – Постоянно.

Така ситація на дорогах нерідко стає причиною ДТП, кажуть фахівці. Водії наражають на небезпеку не тільки себе, а й десятки людей, які просто проходять поруч. Однак ні це, ні навіть співробітники ДАІ не лякають автовласників. Тому і в успіх стопхамівців деякі водії просто не вірять.

Михайло автовласник

-Все равно будут ставить. Такой же, как я – на 9-ке, приедет Лендкрузер – поставит. Я считаю, что это нефакт. А вот если бы штрафы увеличить. Я уже тогда не поставлю, если штраф будет стоить 2 тысячи. Поставлю где-нибудь в другом месте – во дворы поставлю. Буду там мешать людям

Однак є й такі, які хлопців підтримують. І після зустрічі з ними обіцять – порушувати правила більше не будуть.

Тетяна автовласник

-Насколько возможно, я стараюсь парковаться в положенных местах, потому что самой иногда очень неприятно, когда, будучи пешеходом, невозможно пройти, подъехать куда-то с каляской, с ребенком, поэтому я с вами согласна. Акцию поддерживаю

Юлія Чорна кореспондент

-Стопхамівці разом зі знімальною групою зчинили тут трохи галасу. Як тільки ми сюди приїхали, машин тут було повно. Зараз водії також намагаються припаркуватися в недозволеному місці, однак як тільки запримітять камеру та активістів із наліпками, одразу ж розвертаються та їдуть.

Однак як тільки з поля зору водіїв зникли камери, активісти та ДАІшники, обабіч дороги знову вільного місця не знайти. Без прохань від"їхати та не порушувати, виявляється, харківські водії жити не можуть.