Встречаем масленичную неделю: традиции праздника

21.02.2020 13:09   -
Автор:
Традиційно наприкінці зими зустрічаємо Масляну – яскраве стародавнє свято, наповнене цікавими звичаями і традиціями. Вже у понеділок, 24 лютого, розпочнеться масляничний тиждень, кожен день якого має своє значення. Цікаво дізнатися, що знають харківхарків'яни про Масляну – історію, традиції і чи дотримуються обрядів.
 
Наші предки відзначали Масляну здавна. Це язичницьке свято і  символізувало   поклоніння Сонцю. Звідси і певні ритуали. 
 
Роман харків'янин
 
Сжигали колесо и оно катилось с горы снежной чем дальше, тем лучше считалось, и еще сжигание чучела, это то что я знаю и поедание вкусной еды – блины и так далее.
 
Млинці стали красномовним атрибутом свята невипадково. За кольором і формою вони нагадують сонце. Тому і використовували їх наші пращури в обрядах. В наш час  Масляна у всіх асоціюється з млинцями і варениками.
 
Володимир харків'янин
 
Вареники нравляться і млинці тоже, особливо з творогом нравляться млинці. А пичуть в основном рідні – мама делает.
 
Цьго року Масляний тиждень триватиме з 24 лютого до 1 березня. За народними традиціями кожен день Масляної  має своє призначення
 
Анастасія харків'янка
 
Перший день Масляної являється зустріччю і люди каталися на санках за повірям. Казали чим довше проїдуть санки, тим кращим і гарнішим буде врожай.
 
Олена харків'янка
 
Другий день Масляної – це загравання.Люди розважалися, як тільки можна, хлопці загравали до дівчат, звичайно всі веселилися, їли млинці,і дарували гарний настрій.
 
Третій день Масляничного тижня – Середа,  називається  ласунка. Всі господині цього дня готують багато різних смаколиків і пригощають усіх . Звісно ж страва номер один – млинці.
 
Анастасія харків'янка
 
Вкусненькие и у каждого свои рецепты и можно все пораспробовать у всех. Ну Знаю про четвертый день Масленицы, называется разгуляй, потому что там вечером гуляют  постоянно.
 
Якщо четвертий день Масляної наповнений колективними зимовими розвагами, то п'ятниця і субота – дні родинного затишку.
 
Вікторія харків'янка
 
Есть такие традиции как тещины вечера, где в пятницу, если не ошибаюсь, зять приглашает тещу, а в субботу невестка приглашает родителей. Такие домашние посиделки.
 
Завершує масляничний тиждень Велика Прощена Неділя. У цей день прийнято просити вибачення у всіх близьких і знайомих за недобрі вчинки. 
 
Галина харків'янка
 
Треба всім пробачати, щоб тобі пробачили. Якщо людині тайно  так пробачиш усе,  то він вимушений буде все тобі пробачити. А потім піст там якийсь мабудь буде.
 
Після прощеної неділі починається православний Великий піст, який триватиме до Великодня. Тому, кажуть люди, Масляна –  одне з найулюбленіших у народі свят, яке здавна намагалися провести весело, з широкою душею, бо вірили прикметі: як Масляну зустрінешь – такий і рік буде.