Військовий облік жінок. Важливе уточнення: постановка на облік – добровільна (відео)

05.09.2022 15:44   -

Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які

– мають спеціальність та/або професію, визначену Міністерством оборони України;

– придатні до проходження військової служби за станом здоров’я;

– віком від 18 до 60 років.

Тема резонансна. Тож ще декілька важливих роз’яснень:

Військовий облік жінок – тема, яка активно обговорюється в суспільстві останнім часом. Напередодні з’явилась нова інформація: ніби то військовозобов’язаних жінок не випускатимуть за кордон.

ВОЛОДИМИР СМІЛКО ЮРИСТ МІНОБОРОНИ
Мова про військовозобов’язаних українок. Виїжджати з України під час військового стану їм буде не можна.
Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не лише у зброї, а й у військовому обліку. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків.

Але заступник міністра оборони Ганна Маляр поспішила заспокоїти прекрасну половину людства. Хоча сам факт того, що жінки, які стануть на військовий облік, не зможуть виїхати за кордон, вона не спростувала.

Проте заявила, що служба у лавах збройних сил України для жінок є справою добровільною.

Правила для військовозобов’язаних умирний час різняться від вимог, що діють в умовах воєнного стану. Тож, жінки, які приймуть рішення служити, мають бути готові до певних обмежень.

ГАННА МАЛЯР ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ОБОРОНИ
На сьогоднішній день у державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Це добровільне рішення окремих громадянок. Інформація щодо необхідності постановки на облік жінок певних спеціальностей не відповідає дійсності.

У разі прийняття поправлень до закону, які ініціювало міністерство оборони, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

На жінок чекає військовий облік , а не мобілізація. І лише тих, хто має певну спеціальність.