В Уряді закликають українців змістити споживання електрики на ніч (відео)

05.10.2022 15:10   -
В Уряді закликають українців змістити споживання електрики на ніч
В Уряді закликають українців змістити споживання електрики на ніч

Цей опалювальний сезон буде надскладним для України, адже держава проходитиме його під час війни. Рашисти цілеспрямовано гатять по критичній інфрастуктурі та неоднарозово намагалися вивести з ладу об’єкти енергосистеми. Урядовці певні, росія продовжить тактику терору, тому влада підготувала кілька стрес-сценаріїв для проходження осінньо-зимового періоду.

Цієї зими українцям доведеться економити енергоресурси. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він нагадав, що рашисти окупували найбільшу в Європі Запорізьку атомну електростанцію, без цього об’єкту енергосистема України працюватиме з максимальними навантаженнями. Тому держава розробила стрес-сценарій проходження осінньо-зимового періоду, зокрема, це такі кроки, як зменшення використання енергоносіїв.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Кожен із нас може зробити свій внесок в енергетичну стійкість держави. Наприклад, максимально змістити промислове та побутове споживання електроенергії на нічні години. Такі прості речі дають величезний сумарний ефект і допомогають країні з найменшими втратами пройти зимовий період. Дуже важливо також за можливості вчасно сплачувати за отримані комунальні послуги: за світло, за газ, за воду. У разі неоплати населенням – це вимушено буде компенсувати бюджет, відволікаючі фінансовий ресурс від підтримки ЗСУ.

Всі ж інші українські атомні електростанції вже готові до опалювального сезону, за їхній рахунок держава, в тому числі, буде забезпечена електроенергією. Та все ж Україна розглядає і інші сценарії проходження осінньо-зимового періоду.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
В цьому контексті продовжуємо роботу з партнерами щодо демілітаризації Запорізької атомної станції та створенням навколо неї 30 км безпечної зони. Персонал ЗАЕС має працювати в спокійних, не стресових умовах, без російських військових. За умови демілітаризації ЗАЕС Україна матиме більше можливостей для балансування власної енергосистеми та навіть зможе продовжувати експорт електроенергії до Європи.

Інші об’єкти критичної інфраструктури також готують до опалювального сезону. За словами прем’єр-міністра, Україна вже на 90% готова до осінньо-зимового періоду. Держава накопичила достатньо ресурсів газу, вугілля та деревини. Також комунальники та енергетики готують до опалювального сезону деокуповані території Харківщини, Київщини, Сумщини та Чернігівщини. Майже на 2 тисячах об’єктах критичної інфрастуктури аварійні ремонти вже завершені, між цими установами розподілять накопичені раніше ресурси. Проте, каже Денис Шмигаль, опалювальний сезон все ж буде надскладним для України, бо, як би держава до нього не готувалася, залишається ризик енергетичного шантажу від росіян.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Після 7 місяців повномасштабної війни, вже всі розуміють, що ми маємо справу з країною-терористом, тому ми маємо бути готовими до терористичних актів росіі проти нашої критичної інфрастуктури. Мова насамперед про ракетні обстріли, але це не єдиний ризик, зокрема, йдеться і про повне припинення газового транзиту через територію України до Європи, такого сценарію не можна виключати, тому підготовлено план максимального заощадження та ефективного використання наявного газу. Саме тому середня температура в оселях українців може бути нижчою, ніж у минулі роки.

Тому кожен має з розумінням ставитися до подібних викликів, зауважив Денис Шмигаль. І хоча рашисти цілком ймовірно можуть вдатися до масованих ударів по критичній інфрастуктурі, Україна розробила ще декілька стрес-сценаріїв для подібних ситуацій.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
По-перше, працюємо над захистом критично важливих об’єктів. По-друге, створюємо запаси альтернативних джерел енергії на той час поки триватимуть аварійні ремонтні роботи. Такий запас вже формується, гроші на це виділили ще влітку. Держава закуповує мобільні котельні та генератори, частину засобів отримуємо, як гуманітарну допомогу від наших партнерів. На самий крайній випадок розроблені та доведені до обласних військових адміністрацій алгоритми евакуації населення.