В Україні з’ясовують як перевірятимуть туристів

10.06.2020 13:34   -
Автор:
До відкриття міжнародних авіаперельотів менше тижня. А у МОЗ поки остаточно не визначились, з яких саме країн відправлятимуть туристів на обов"язкову самоізоляцію. Ситуацію вивчають, консультуються з епідеміологами для того, щоб запровадити дієвий механізм. Констатують лише, що головним критерієм тут має стати те, наскільки в тій чи іншій країні благополучна епідситуація щодо захворюванності на коронавірус. Попередньо припускають, що цей показник має становити 40 активних хворих на COVID-19 на 100 тисяч населення. Виходячи з цього і буде розподіл країн на так звані червону і зелену зони. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я України
 
Червона зона – це ті країни, з яких будуть прибувати туристи або громадяни, де епідситуація гірше ніж в Україні. Зелена зона – це, де ситуація або така сама як в Україні , або краща. Це все наші попередні думки. Потім буде відповідне рішення. Але зараз червона зона – вони повинні 14 днів перебувати або на самоізояції, або обсервації. Люди з зеленої зони, де ситуація краще за Україну, вони не потребують самоізоляції. Звичайно все це з дотриманням інших протиепідемічних заходів, термоскринінгів і всього решта.
 
І ще одна проблема, що потребує вирішення, зазначають у МОЗ  – це катастрофічна нестача медиків. В країні дефіцит епідеміологів, вірусологів і лікарів-лаборантів складає майже 50%. У профільному міністерстві пояснюють – це наслідок того, що за останні 5 років ці спеціальності було практично знищено.    
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я України
 
Навіть припинили випуск лікарів-епідеміологів щодо навчання цим спеціальностям. Це вважалось, що нам не потрібно. І коли ми стикнулись з цим викликом коронавірусною хворобою, то звичайно стало зрозуміло, що ситуацію треба негайно виправляти. Ми озробили декілька механізмів, я який саме спосіб будемо виправляти ситуацію. 
 
Зокрема, у МОЗ планують набирати і перенавчати лікарів для того, щоби на сьогодні був забезпечений хоча б мінімально необхідний рівень спеціалістів цього фаху.