В Україні розпочато ІФА-тестування на антитіла COVID-19

28.05.2020 14:09   -
Автор:
Імуно-ферментний аналіз, або як його ще називають ІФА-тест, виявляє імунну реакцію на вірус та комплекс антитіл, які виробляються, коли організм уражений недугою. Він визначає чи мала людина контакт з інфекцією, чи перенесла хворобу. І все це на основі імуноферментного аналізу. Призначений він лише для професійного використання і проводяться тільки у лабораторних умовах, на спеціальному обладнанні. 
 
Як зазначають фахівці, такий метод дозволить розвантажити систему діагностування COVID-19 та підвищити її ефективність.
 
Ми маємо більшу кількість лабораторій, які можуть встановлювати результати по ІФА-тестуванню. Ці лабораторії, зокрема, встановленні в наших лікарнях, тому ми суттєво розширюємо наші можливості. У нас також є кілька виробників ІФА-тестів. Ми будемо обирати тих, які верифіковані, мають підтвердження від Європейського союзу або наших лабораторій, що ці тести можуть використовуватися на території України, принаймні за державні кошти для певного кола осіб. 
 
Тож ІФА-тестування в Україні вже розпочато і визначено категорії тих, для кого воно буде безкоштовним і обов'язковим. 
 
Відповідно до наказів МОЗ тестуванню підлягають
 
– пацієнти із симптомами COVID-19, з пневмонією, контактні особи та особи, що потребують планової госпіталізації або операції;
 
– працівники: медзакладів і лабораторій, які працюють з хворим на COVID-19;
 
– патологоанатомічних, судово-медичних бюро та відділень;
 
– працівники Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби.
 
Тож тестування всіх підряд або хто того захоче не проводитимуть. Але якщо таке бажання в когось виникне, для самозаспокоєння, перевірити себе можна буде у приватних лабораторіях, щоправда за власний кошт. Ціна коливається, у різних закладах по-різному. Але треба бути готовим викласти точно кілька сотен гривень і пам"ятати, що для встановлення остаточного діагнозу COVID-19 залишається виключно результат ПЛР-діагностики.